Por – niemal w całości nadaje się do spożycia, poza łykowatymi, stwardniałymi liśćmi. Jest znakomitym dodatkiem do sałatek, zapiekanek i zup. Fantastycznie komponuje się z daniami mięsnymi i rybami. Por nie dość, że wzmaga smak i aromat wielu dań, to jest również nieodłącznym elementem kuracji oczyszczających i diet odchudzających. Ma większość zalet kuzynki cebuli. Ja uwielbiam go za intensywny, ostry i zdecydowany smak. Zapraszam Was na pyszną sałatkę makaronową, której głównym składnikiem jest między innymi por.
Przygotowanie20 min.
Gotowanie20 min.
Czas całkowity40 min.
Drukuj
Porcje: 8
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 500 g makaronu gnocchi
  • 3 filety z kurczaka
  • 2 puszki kukurydzy
  • 2 duże pory
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • pieprz kolorowy
  • sól

Sos

  • 200 g majonezu
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżeczki musztardy
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pory drobno kroimy w półplasterki i dodajemy do makaronu. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Posypujemy kurkumą i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka na złoty kolor. Do makaronu dodajemy odcedzoną kukurydze i przestudzonego kurczaka.

Sos

  • Do majonezu dodajemy jogurt i musztardę. Doprawiamy pieprzem i solą. Tak przygotowany sos dodajemy do sałatki i mieszamy, aby składniki się połączyły. Sałatkę chłodzimy w lodówce.