Zdania na temat właściwości rabarbaru są podzielone. Z powodu wysokiej zawartości kwasu szczawiowego niektórzy dietetycy stawiają rabarbar na cenzurowanym, odradzając całkowicie jego spożywanie. Tymczasem upieczone ciasto, ugotowany kompot czy konfitura do mięsa nie zaszkodzą. Szczególnie że ostatnie badania dowodzą, iż rabarbar pod wpływem wysokiej temperatury, jakiej jest poddawany w trakcie pieczenia, nabiera właściwości przeciwnowotworowych. Sezon rabarbarowy w pełni, więc zachęcam Was do zrobienia pysznego, orzeźwiającego sernika z musem rabarbarowym. Tak na prawdę, to nie wiem czy zasługuje na nazwę - sernika. Jest bardzo delikatny, swoją konsystencją przypominający ptasie mleczko.
Przygotowanie30 min.
Drukuj
Porcje: 16
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Spód

    • 300 g ciastek zbożowych *
    • 60 g masła

    Masa serowa

    • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
    • 125 ml śmietanki kremówki
    • 200 g drobnego cukru
    • 2 łyżki żelatyny
    • 100 ml wody
    • 1 laska wanilii

    Mus rabarbarowy

    • 600 g rabarbaru
    • 130 g cukru
    • 12 g żelatyny
    • 100 ml wody

    Przygotowanie

      Spód

      • Masło rozpuszczamy. Ciastka rozdrabniamy przy pomocy blendera. Do ciastek dodajemy masło i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę ciasteczkową. Równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając ją do spodu i wstawiamy do lodówki.

      Masa serowa

      • Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie , dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia. Do sera dodajemy cukier, śmietankę, nasiona wanilii i mieszamy. Pod koniec dodajemy przestudzona żelatynę i mieszamy do połączenia się składników. Masę serową przekładamy na ciasteczkowy spód, równamy wierzch i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.

      Mus rabarbarowy

      • Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na jedno centymetrowe kawałki. Na dno rondelka wlewamy odrobinę wody tak, aby woda przykryła dno. Dodajemy rabarbar, cukier i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż rabarbar się rozpadnie. Następnie blendujemy na gładki mus.
      • Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy do musu i mieszamy. Gotowy mus studzimy i wykładamy na masę serową. Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i ozdabiamy listkami mięty.

      Odnośniki

      • * użyłam ciastek degistive

      Uwagi dodatkowe

      • do musu najlepiej użyć czerwonych łodyg rabarbaru
      • dla uzyskania ładnego, czerwonego koloru musu rabarbarowego dodałam 4 łyżki skoncentrowanego soku z czerwonych owoców