Sezon na botwinkę jest dość krótki, dlatego co roku wypatruję jej z utęsknieniem i wykorzystuję do zup, sałatek, czy właśnie takich, wytrawnych wypieków.Zapraszam na wytrawną tartę z botwinką, kurczakiem i niebieskim serem pleśniowym. To idealna propozycja na lekki, wiosenny obiad! Niezwykle uniwersalne danie, które smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło jak i na zimno.
Przygotowanie15 min.
Gotowanie40 min.
Czas całkowity55 min.
Drukuj
Porcje: 4
Autor: Małgorzata Hert

Przygotowanie

    Składniki

      Ciasto kruche

      • 200 g mąki pszennej
      • 85 g zimnego masła
      • 50 ml zimnej wody
      • płaska łyżeczka soli

      Nadzienie

      • 1 pęczek botwinki
      • 1 filet kurczaka
      • 200 g śmietany 18%
      • 2 jajka
      • 2 łyżki sera pleśniowego niebieskiego
      • 2 łyżki sera żółtego
      • gałka muszkatołowa
      • pieprz czarny
      • oliwa
      • sól

      Dodatkowo

      • 1 łyżka masła
      • 2 łyżki otrębów mielonych

      Przygotowanie

        Ciasto kruche

        • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone masło i sól. Zagniatamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodajemy stopniowo wodę i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę.

        Nadzienie

        • Kurczaka kroimy w niedużą kostkę i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurczaka i smażymy. Botwinkę dokładnie myjemy i osuszamy. Łodygi kroimy w jedno centymetrowe kawałki, a liście szatkujemy. Do śmietany dodajemy jajka, starty ser żółty i pokruszony ser pleśniowy. Doprawiamy do smaku przyprawami.
        • Tortownicę o wymiarach 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy otrębami. Ciasto wałkujemy na grubość 4 mm i wykładamy nim spód formy i boki. Spód ciasta nakłuwamy widelcem i wysypujemy kulki ceramiczne.
        • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 10-15 minut. Po upieczeniu usuwamy kulki ceramiczne. Na spód wykładamy połowę botwinki, kurczaka i zalewamy masą jajeczną. Wierzch posypujemy łodygami botwinki. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 20-25 minut.
          Smacznego!