Piña colada to słodki karaibski koktajl alkoholowy. Ma tropikalny smak, który zdecydowanie kojarzy się ze słońcem, plażą i latem. Aksamitny, wilgotny i kremowy sernik o charakterystycznym smaku Piña Colady - już po pierwszym kęsie przeniesie Was na tropikalną wyspę.
Przygotowanie25 min.
Gotowanie2 godz. 10 min.
Czas całkowity2 godz. 35 min.
Drukuj
Porcje: 16
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Spód

    • 340 g zbożowych ciastek *
    • 50 g wiórków kokosowych
    • 100 g masła

    Masa serowa

    • 1 kg sera białego
    • 250 g mascarpone
    • 250 ml mleka skondensowanego słodzonego
    • 400 ml mleczka kokosowego
    • 150 g cukru pudru
    • 1 puszka ananasów **
    • 5 jajek
    • 2 żółtka
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżeczki likieru kokosowego

    Polewa

    • 340 g jogurtu greckiego
    • 125 ml mleka skondensowanego słodzonego

    Przygotowanie

      Spód

      • Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło, wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.

      Masa serowa

      • Ananasy odsączmy z soku i blendujemy na gładki mus. Z mleka kokosowego zbieramy śmietankę i odstawiamy na bok. Ser biały dwukrotnie mielimy, dodajemy mascarpone, mąkę ziemniaczaną, cukier i mieszamy do połączenia się składników. Nie przerywając mieszania dodajemy mleko skondensowane, jajka i żółtka. Pod koniec dodajemy śmietankę kokosową i mus ananasowy. Mieszamy do połączenia się składników. Masę serową wykładamy na spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120'C i pieczemy kolejne 100 minut.

      Polewa

      • Składniki polewy dokładnie mieszamy ze sobą. Polewę wykładamy na wierzch sernika i pieczemy jeszcze kolejne 15 minut w tej samej temperaturze 120'C. Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Następnie wstawiamy do lodówki na całą noc.

      Odnośniki

      • * użyłam ciastek degistive
        * * nie należy używać świeżych ananasów