Go Back
Pyszna, sycąca zapiekanka, to świetna propozycja dla całej rodziny i gwarancja udanego obiadu. Łączy w sobie proste składniki, które w połączeniu ze sobą smakują wybornie. Plasterki ziemniaków, aromatyczny sos, dobrze doprawiony szpinak - a wszystko to ukryte pod beszamelem, obficie posypanym żółtym serem.
Przygotowanie30 min.
Gotowanie1 godz. 10 min.
Czas całkowity1 godz. 40 min.
Porcje: 4
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Farsz mięsny

    • 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
    • 1 mała marchew
    • 1 mała cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 3 łyżki sosu worcestershire
    • ½ łyżeczki tymianku suszonego
    • ½ łyżeczki pieprz cayenne
    • 100 ml wody
    • 2 łyżki oliwy
    • pieprz czarny
    • sól

    Farsz szpinakowy

    • 350 g szpinaku mrożonego w liściach
    • 4 ząbki czosnku
    • 2 łyżki masła
    • pieprz biały
    • sól

    Sos beszamelowy

    • 150 ml mleka 3 2%
    • 100 ml bulionu mięsnego
    • 30 g masła
    • 30 g mąki pszennej
    • świeżo otarta gałka muszkatołowa
    • 2 łyżki sera pleśniowego blue
    • pieprz biały
    • sól

    Dodatkowo

    • 12 sztuk średniej wielkości ziemniaków
    • 100 g sera żółtego
    • 1 łyżeczka soli

    Przygotowanie

    • Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Po wystudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w plastry.

    Farsz mięsny

    • Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy mięso mielone i smażymy, aż mięso zmieni kolor. Dodajemy koncentrat pomidorowy i startą na małych oczkach marchew. Mieszamy i doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż sos się zredukuje. Trwa to około 30 minut. Pamiętajmy, że sos musi być dobrze doprawiony, gdyż ziemniaki i szpinak są mdłe.

    Farsz szpinakowy

    • Szpinak rozmrażamy i odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody. Na patelni do duszenia rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę smażymy uważając, aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy szpinak, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Mieszamy i podsmażamy przez 5 minut, aby smaki się połączyły.

    Sos beszamelowy

    • W rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy masło się całkowicie rozpuści, dodajemy mąkę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Powstanie blada zasmażka. Zdejmujemy rondelek z ognia i cienkim strumieniem wlewamy zimne mleko i bulion. Przy pomocy rózgi kuchennej bardzo energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Rondelek stawiamy z powrotem na średnim ogniu, dodajemy ser i podgrzewamy stale mieszając do momentu, aż wyraźnie zgęstnieje, a mąka się ugotuje. Na sam koniec doprawiamy do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
    • Na dnie każdego naczynia żaroodpornego rozprowadzamy połowę sosu beszamelowego. Układamy jedną warstwę ziemniaków. Następnie wykładamy sos mięsny, przykrywamy warstwą ziemniaków. Wykładamy warstwę szpinaku i przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków. Na wierzch wykładamy resztę sosu beszamelowego i posypujemy startym, żółtym serem. Tak przygotowane zapiekanki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekamy przez 30-40 minut.
      Smacznego!

    Uwagi dodatkowe

    • zapiekankę można również przygotować w jednym dużym naczyniu. Ja użyłam czterech mniejszych miseczek.