To pyszna zupa, która znacznie różni się od popularnej pomidorówki. Bardzo pomidorowa, lekko pikantna, gęsta, o pięknym kolorze i wspaniałym aromacie. Doskonała w smaku, a jednocześnie bardzo zdrowa. Zawarty w pomidorach likopen wywiera bowiem korzystny wpływ na nasze zdrowie. Latem zupę można przygotować ze świeżych, wygrzanych w słońcu pomidorów. Wtedy będzie jeszcze smaczniejsza.
Przygotowanie10 min.
Gotowanie35 min.
Czas całkowity45 min.
Drukuj
Porcje: 3
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 800 g pomidorków krojonych z puszki
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml słodkiej śmietanki *
  • 30 g startego parmezanu
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ pęczka świeżej bazylii
  • 1 płaska łyżeczka harrisy w proszku
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz czarny
  • sól

Dodatkowo

  • 300 g tortellini szpinak i ricotta
  • kilka listków świeżej bazylii

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę z czosnkiem i podsmażamy, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy pomidory, bulion, parmezan, posiekaną bazylię, harrisę i cukier. Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut. Do zupy dodajemy śmietankę i delikatnie blendujemy. W zupie powinny pozostać niewielkie kawałeczki pomidorów. Ponownie stawiamy na gazie, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i chwilę gotujemy, aby smaki się połączyły.
  • Tortellini gotujemy w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Do miseczek nakładamy porcje pierożków, zalewamy zupą i dekorujemy listkiem bazylii.

Odnośniki

  • *można zastąpić jogurtem naturalnym