Zabieram Was dziś na króciutką wyprawę do Indii- kraju niepowtarzalnych smaków i zapachów. Chlebki Naan są tradycyjnym dodatkiem do dań kuchni indyjskiej. Pod tą nazwą, znane od Turkiestanu poprzez Indie aż po Birmę. To płaski chleb drożdżowy wypiekany z białej mąki, w kształcie dużej kropli, pieczony na gorącym blacie specjalnego pieca tandoor. Podawany z dodatkiem czosnku, sezamu, cebuli, warzyw, jagnięciny, sera i bakalii. Serwowany z wieloma potrawami kuchni indyjskiej.
Przygotowanie15 min.
Gotowanie12 min.
Czas całkowity27 min.
Drukuj
Porcje: 12
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Zaczyn drożdżowy

    • 15 g drożdży świeżych
    • 1 łyżeczka mąki
    • 2 łyżki mleka
    • 1 łyżeczka cukru

    Ciasto właściwe

    • 500 g mąki
    • 180 ml jogurtu naturalnego
    • 150 ml mleka
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • ½ łyżeczki soli

    Dodatkowo

    • 4 łyżeczki czarnuszki
    • 4 łyżki masła ghee

    Przygotowanie

      Zaczyn drożdżowy

      • Do kubeczka dodajemy mąkę, cukier, ciepłe mleko i pokruszone drożdże. Mieszamy i odostawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.

      Ciasto właściwe

      • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jogurt, oliwę, proszek do pieczenia, zaczyn drożdżowy i sól. Należy zwrócić uwagę, aby soli nie sypać bezpośrednio na drożdże, gdyż może zaburzyć pracę drożdży. Wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik razem z blacha na której będziemy piec chlebki nagrzewamy do 220'C. Na dnie piekarnika ustawiamy blachę wypełnioną wodą, aby utrzymać odpowiednią wilgotność. Dzięki temu chlebek nie będzie wysychał.
      • Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 12 równych części. Każdy kawałek ciasta formujemy na owalny placek, delikatnie podsypując mąką. Układamy na papierze do pieczenia, smarujemy roztopionym masłem i posypujemy czarnuszką. Na rozgrzaną blachę zsuwamy papier z chlebkami i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy na najwyższej półce piekarnika 7 minut, przewracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 5 minut. Chlebki powinny być rumiane z wierzchu i mięciutkie w środku. Po wyjęciu z piekarnika przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
        बोन अप्पेतित!

      Uwagi dodatkowe

      • wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
      • czarnuszkę można również dodać do ciasta w trakcie zagniatania