Dziś zabieram Was do północnych Indii, skąd prawdopodobnie pochodzi tradycyjne danie indyjskie przygotowywane od setek lat - kurczak balti. Balti to sposób gotowania potraw, którego nazwa wywodzi się od nazwy rejonu Baltisan w północnym Pakistanie. Samo słowo ''balti'' w wolnym tłumaczeniu oznacza wiaderko. Danie przygotowywane i podawane jest w naczyniu z dwoma uchwytami o nazwie balti, trochę przypominające wok. Potrawa składa się przeważnie z mięsa (kurczaka, baraniny bądź jagnięciny), serwowana w postaci jednogarnkowej. Popularne są też wersje wegetariańskie jak i z owoców morza. Ze względu na bogaty, różnorodny smak oraz łatwość przygotowania, dania Balti zyskały popularność także poza Pakistanem, zwłaszcza w Wielkiej Brytanii.
Przygotowanie15 min.
Gotowanie30 min.
Czas całkowity50 min.
Drukuj
Porcje: 6
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Marynata

    • 4 filety z kurczaka
    • 150 ml jogurtu naturalnego
    • cm imbiru
    • 4 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
    • 1 płaska łyżeczka kurkumy
    • 1 płaska łyżeczka chili w proszku
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • ½ łyżeczki soli
    • ½ łyżeczki mielonej kolendry
    • łyżeczki kozieradki mielonej
    • sok z ½ limonki

    Sos

    • 200 g liści szpinaku
    • 350 g siekanych pomidorów z puszki *
    • 150 ml kremówki
    • 1 duża czerwona cebula
    • 3 łyżki oliwy

    Przygotowanie

      Marynata

      • Filety z kurczaka kroimy w kostkę. Do miski przekładamy jogurt naturalny, dodajemy starty na małych oczkach imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystkie przyprawy i mieszamy. Do marynaty dodajemy kawałki kurczaka, mieszamy i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

      Sos

      • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy pomidory, kurczaka wraz z marynatą i kremówkę. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Pod koniec dodajemy liście szpinaku i podgrzewamy przez 2-3 minuty, aż liście zmiękną. Danie podajemy z chlebkami Naan bądź ryżem basmati.
        बॉन एपेतीत !

      Odnośniki

      • * w sezonie można zastąpić świeżymi pomidorami, obranymi ze skórki