Słońce z każdym dniem coraz mocniej grzeje. Na targach, straganach pojawia się co raz więcej truskawek, na które wszyscy chyba z utęsknieniem czekaliśmy. W mojej kuchni w sezonie truskawkowym pojawia się dość sporo przepisów z truskawkami. Do tej sporej kolekcji dołącza deser w postaci lekkiej jak puszek kokosowej pianki, z orzeźwiającymi truskawkami.
Przygotowanie20 min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 12
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Spód

    • 300 g czekoladowych ciastek zbożowych *
    • 80 g masła

    Pianka kokosowa

    • 500 g jogurtu greckiego
    • 300 ml śmietany 36%
    • 110 g wiórków kokosowych
    • 170 g cukru pudru
    • 25 g żelatyny spożywczej
    • 100 ml wody
    • kilka kropel ekstraktu kokosowego

    Dodatkowo

    • 250 g truskawek

    Przygotowanie

      Spód

      • Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno formy o wymiarach 26 x 18 wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę ciasteczkową. Równo i dokładnie dociskamy, aby masa była zwarta. Wstawiamy do lodówki na 20 minut, aby masa się schłodziła.

      Pianka kokosowa

      • Truskawki myjemy pozostawiając szypułki i osuszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy na bok do przestudzenia. Do miski przekładamy jogurt, dodajemy wiórki kokosowe i ekstrakt kokosowy. Mieszamy, aby składniki się połączyły. W drugiej misce ubijamy schłodzoną śmietanę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
      • Do jogurtu dodajemy ubitą śmietanę, delikatnie mieszamy. Następnie powoli, stopniowo dodajemy żelatynę i mieszamy. Masę przekładamy na przygotowany wcześniej spód, równamy wierzch i układamy w równych odstępach truskawki, lekko wciskając je w masę. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby masa stężała.

      Odnośniki

      • * użyłam ciastek degistive