Pierwsze truskawki, choć jeszcze nie tak słodkie i wygrzane w słońcu jak te czerwcowe, to i tak pyszne. Wykorzystałam je do ciasta, które jest niezwykle proste i błyskawiczne w przygotowaniu. Podczas pieczenia w domu rozchodzi się niesamowity zapach wanilii i truskawek. Do tego jest wilgotne i smakuje na prawdę wyjątkowo. Do ciasta można wykorzystać ulubione, sezonowe owoce.
Przygotowanie10 min.
Gotowanie40 min.
Czas całkowity50 min.
Drukuj
Porcje: 12
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 510 g mąki pszennej
  • 125 ml oleju
  • 250 ml maślanki
  • 220 g cukru
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej

Dodatkowo

  • 250 g truskawek
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Formę o wymiarach 26x18 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ekstrakt z wanilii. Ubijamy na najwyższych obrotach miksera do białości. Dodajemy olej, maślankę i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko mieszamy. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy. Na wierzchu układamy truskawki, skórką do dołu. Ja miałam malutkie truskawki, więc układałam je w całości. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 35-40 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Uwagi dodatkowe

Jak uniknąć zakalca:
  • wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
  • przekrojone owoce zawsze układamy skórką do dołu
  • owoce po umyciu powinny być osuszone
  • nie należy przesadzać z ilością owoców
  • ciasta nie należy zbyt długo mieszać. Proszek do pieczenia reaguje z kwaśną maślanką i jeżeli będziemy zbyt długo mieszać bądź też zwlekać z wstawieniem ciasta do piekarnika, ciasto zamiast rosnąć zacznie opadać i z pewnością będzie zakalec