Przepis czy psikus? Jeżeli wybieracie przepis, to mam dla Was pyszne babeczki, na które z pewnością skuszą się nie tylko najmłodsi. Jak wiadomo babeczki w Halloween nie mogą być zwyczajne. Muszą wywoływać uśmiech na twarzy, a przede wszystkim smakować. I te babeczki takie są. Pod zabawną dekoracją kryją się pyszne i mięciutkie babeczki czekoladowo - kawowe. Z pewnością będą cię mieć na oku, dopóki ich nie skonsumujesz.
Przygotowanie10 min.
Gotowanie25 min.
Czas całkowity35 min.
Drukuj
Porcje: 12
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 230 g mąki pszennej
  • 80 g ciemnego kakao
  • 230 ml wody
  • 100 g masła
  • 220 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej *
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo

  • 120 g lukru
  • 2 łyżki kolorowej posypki
  • 24 małych groszków czekoladowych
  • 12 fioletowych papilotek
  • masa cukrowa biała

Przygotowanie

  • Do kubeczka wsypujemy kakao i kawę, zalewamy wrzątkiem i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się składników. Odstawiamy na bok do wystudzenia. Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy ekstrakt z wanilii i ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy wcześniej przygotowaną, ciepłą mieszankę wody i mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Papilotki układamy w formie do muffinek. Każdą papilotkę napełniamy przygotowanym ciastem do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 20-25 minut do suchego patyczka.
  • Z białej masy cukrowej wycinamy niewielkie kółeczka i przy pomocy odrobiny lukru przyklejamy do nich groszki czekoladowe. Tak przygotowane oczy przyklejamy do muffinek przy pomocy odrobiny lukru. Muffiny dekorujemy lukrem i posypujemy kolorową posypką.

Odnośniki

  • * w wersji dla dzieci kawę można pominąć