Go Back
Śledź - król polskiego morza i naszej kuchni. Spożywany najczęściej jako tradycyjne danie wigilijne, a w ciągu roku jako pyszna przekąska pod mocniejsze trunki. Jest wiele pysznych sposobów na przygotowanie tej wartościowej ryby. Ja tym razem zachęcam Was do połączenia tej wspaniałej ryby ze śliwką. Sekret tego dania tkwi w jego prostocie. Wystarczy kilka podstawowych składników i niewielki nakład pracy, aby zrobić tą wspaniała przekąskę. Trzeba jednak uzbroić się w cierpliwość, bowiem śledzie powinny poleżeć najlepiej przez trzy dni w lodówce. Ale czekanie zostanie nagrodzone – głębia smaku wprawi w zachwyt Twoich gości i domowników!
Przygotowanie15 min.
Gotowanie20 min.
Czas całkowity35 min.
Porcje: 10
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 10 filetów śledziowych solonych matiasów
  • 10 -15 suszonych śliwek kalifornijskich
  • 3 duże cebule
  • 4 łyżki oleju
  • sól

Sos

  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki miodu płynnego
  • ¾ szklanki wody
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • ½ łyżeczki cynamonu mielonego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy około 1-2 godzin. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebule kroimy w piórka, a śliwki na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę odrobinę soli i szklimy chwilę. Cebula powinna być miękka, ale nie przypalona. Dodajemy śliwki i podsmażamy chwilę na małym ogniu. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, wodę, miód i wszystkie przyprawy i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
  • Na każdym filecie śledziowym układamy odrobinę cebuli ze śliwką. Zwijamy ciasno w roladkę i spinamy wykałaczką. Tak przygotowane roladki układamy w naczyniu i zalewamy pozostałym sosem z cebulą. Wstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny.
    Smacznego!