Go Back
Print

Czekoladowy torcik z kremem szampańskim i truskawkami

Truskawki, czekolada i szampan - to zdecydowanie zestaw idealny na Walentynki. A te wszystkie wspaniałe smaki znajdziecie w jednym wypieku. Delikatny i uroczy torcik, choć nie za słodki z pewnością uczyni ten dzień wyjątkowym. Bez względu na to, czy obchodzicie Walentynki czy też nie, to i tak życzę Wam wielkiej, niekończącej się miłości. Kochajcie się mniej niż jutro, a więcej niż wczoraj...
Prep Time 40 min.,
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 40 min.,
Servings 6
Autor Małgorzata Hert

Ingredients

Składniki

    Ciasto czekoladowe

    • 200 g mąki pszennej
    • 280 g brązowego cukru
    • 170 ml oleju rzepakowego
    • 200 ml mleka
    • 60 g ciemnego kakao
    • 4 jajka
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem szampański

    • 250 ml śmietanki 36 %
    • 180 ml szampana wytrawnego + 100 ml
    • 3 żółtka
    • 4 łyżki cukru pudru
    • 4 łyżeczki żelatyny spożywczej
    • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

    Mus truskawkowy

    • 300 g truskawek *
    • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
    • 3 łyżki cukru
    • 2-3 łyżki soku z cytryny

    Dekoracja

    • świeże truskawki i borówki
    • listki mięty

    Instructions

    Przygotowanie

      Ciasto czekoladowe

      • Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy wszystkie sypkie składniki. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, olej i ekstrakt z wanilii. Mieszamy przy pomocy miksera, dodajemy suche składniki, mieszamy delikatnie i krótko do połączenia się składników.
      • Dno formy o wielkości około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 60 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Po całkowitym wystudzeniu wierzch ciasta ścinamy. Pozostałe ciasto dzielimy na dwa blaty.

      Krem szampański

      • 100 ml szampana doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z palnika i dodajemy żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny i odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem na parze do podwojenia objętości. Cienkim strumieniem wlewamy do ubitych żółtek szampana, powstanie puszysta pianka. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy. Do ubitej śmietany dodajemy przestudzoną masę z żółtek, żelatynę i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Krem chłodzimy w lodówce.

      Mus truskawkowy

      • Do truskawek dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Mus powinien być lekko kwaskowy, przez co nada świeżości tortowi. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do truskawek. Mieszamy i chłodzimy w lodówce do momentu, aż mus będzie miał konsystencję gęstego dżemu.

      Przełożenie

      • Jeden blat ciasta czekoladowego przy pomocy tylki nr 12 dekorujemy kremem. Zewnętrzną i wewnętrzną stronę serca dekorujemy na około kremem szampańskim. W środku tą samą tylką wykładamy mus truskawkowy. Delikatnie przykrywamy drugim blatem ciastem, które w ten sam sposób dekorujemy. Wierzch dekorujemy świeżymi owocami i listami mięty.

      Odnośniki

      • * użyłam mrożonych truskawek