Choć danie pochodzi z Chin, jest także bardzo popularnym daniem w Europie. Dotarło również na północ Irlandii, gdzie najczęściej podawane jest w pudełkach na wynos. Zapewniam jednak Was, że domowa wersja tego dania jest milion razy lepsza i zdrowsza od dania na wynos i wcale nie trudna do przygotowania. Sos posiada idealny balans między smakiem kwaśnym i słodkim. Kurczak pozostaje miękki i soczysty, co zawdzięczamy długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze. Pokryty jest lepkim, słodko - kwaśnym sosem, który idealnie komponuje się z ryżem. Spróbujcie sami! - zapewniam, że nie pożałujecie!
Przygotowanie20 min.
Gotowanie50 min.
Czas całkowity1 godz. 10 min.
Drukuj
Porcje: 4
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 jajka
  • 60 g mąki kukurydzianej
  • olej do smażenia
  • pieprz czarny
  • sól

Sos

  • 120 ml octu jabłkowego
  • 55 g brązowego cukru
  • 85 g ketchupu
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • ½ łyżeczki czosnku mielonego

Dodatkowo

  • 200 g ryżu
  • 2 łyżki sezamu
  • cebula dymka

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i odstawiamy na bok.
  • Kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Dodajemy mąkę kukurydzianą i dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek kurczaka był pokryty mąką. W osobnej misce wybijamy jajka i roztrzepujemy przy pomocy widelca.
  • Na patelnię wlewamy olej w takiej ilości, aby dno patelni było przykryte. Każdy kawałek kurczaka obtaczamy w jajku i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy około 1-2 minuty na lekko złoty kolor i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Kurczak powinien być rozłożony na dnie równomiernie, aby kawałki nie leżały na sobie. Całość zalewamy przygotowanym wcześniej sosem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160'C. Pieczemy przez 40-50 minut, obracając co 15 minut. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć i oblepić mięso. Gorącego kurczaka wykładamy na porcję świeżo ugotowanego ryżu i posypujemy sezamem i dymką.