Go Back
Print

Sałatka z czosnku niedźwiedziego z dodatkiem kurczaka, sera houllumi i pomarańczy

Kocham ten zapach wiosny, który unosi się już w powietrzu. Choć mam wrażenie, że w tym roku wiosna do Irlandii Północnej idzie chyba okrężną drogą :). Wiosna jednak jest na talerzu! W postaci świeżej, orzeźwiającej i pysznej fit sałatki. To wspaniała kompozycja smaków, która idealnie ze sobą współgra. Łagodny, lekko czosnkowy aromat liści czosnku niedźwiedziego, delikatny kurczak i pikantny ser houllumi - to wszystko wspaniale balansuje ze słodką pomarańczą i pysznym dressingiem. Spróbujcie sami! - zapewniam, że nie pożałujecie!
Prep Time 15 min.,
Cook Time 5 min.,
Total Time 20 min.,
Servings 2
Autor Małgorzata Hert

Ingredients

Składniki

    Sałatka

    • 120 g młodych liści czosnku niedźwiedziego
    • 150 g sera halloumi *
    • 1 filet z kurczaka
    • 1 słodka pomarańcza bezpestkowa

    Dressing pomarańczowy

    • 5 łyżek soku z pomarańczy
    • 3 łyżki miodu płynnego
    • 2 łyżki musztardy
    • 1 łyżka oleju rzepakowego
    • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
    • 2-3 łyżki soku z cytryny

    Instructions

    Przygotowanie

      Dressing

      • Pomarańcze dokładnie myjemy. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Wszystkie składniki dressingu dokładnie łączymy ze sobą. Ważne, aby zarówno do dressingu jak i sałatki użyć słodkich pomarańczy. Gotowy dressing wkładamy do lodówki na 20-30 minut, aby się schłodził. Zrobi się również nieco gęstszy.

      Sałatka

      • Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, smarujemy lekko olejem rzepakowym i układamy pokrojony w plastry ser halloumi. Zmniejszamy ogień i grillujemy ser z obu stron. Przekładamy na talerzyk. Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy do smaku ulubioną przyprawą. Patelnię smarujemy lekko olejem rzepakowym i grillujemy mięso z każdej strony. Pomarańczę obieramy ze skóry, usuwamy z wierzchu białą błonkę i kroimy w cienkie plastry, a następnie na cztery części.
      • Liście czosnku niedźwiedziego kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy na talerz. Układamy kolejno kurczaka, ser i cząstki pomarańczy. Przed podaniem polewamy przygotowanym wcześniej dressingiem.

      Odnośniki

      • * użyłam sera z dodatkiem chili

      Notes

      • czosnek niedźwiedzi najlepiej zbierać zanim pojawią się kwiaty - wtedy listki są delikatne i aromatyczne. Wraz z pojawieniem się kwiatów liście stają się twarde i łykowate.