Sałatka z czosnku niedźwiedziego z dodatkiem kurczaka, sera houllumi i pomarańczy
Kocham ten zapach wiosny, który unosi się już w powietrzu. Choć mam wrażenie, że w tym roku wiosna do Irlandii Północnej idzie chyba okrężną drogą :). Wiosna jednak jest na talerzu! W postaci świeżej, orzeźwiającej i pysznej fit sałatki. To wspaniała kompozycja smaków, która idealnie ze sobą współgra. Łagodny, lekko czosnkowy aromat liści czosnku niedźwiedziego, delikatny kurczak i pikantny ser houllumi - to wszystko wspaniale balansuje ze słodką pomarańczą i pysznym dressingiem. Spróbujcie sami! - zapewniam, że nie pożałujecie!
Prep Time 15 min.,min.,
Cook Time 5 min.,min.,
Total Time 20 min.,min.,
Servings 2
Autor Małgorzata Hert
Ingredients
Składniki
Sałatka
120gmłodych liści czosnku niedźwiedziego
150gsera halloumi *
1filet z kurczaka
1słodka pomarańcza bezpestkowa
Dressing pomarańczowy
5łyżek soku z pomarańczy
3łyżki miodu płynnego
2łyżki musztardy
1łyżka oleju rzepakowego
1łyżeczka skórki pomarańczowej
2-3łyżki soku z cytryny
Instructions
Przygotowanie
Dressing
Pomarańcze dokładnie myjemy. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Wszystkie składniki dressingu dokładnie łączymy ze sobą. Ważne, aby zarówno do dressingu jak i sałatki użyć słodkich pomarańczy. Gotowy dressing wkładamy do lodówki na 20-30 minut, aby się schłodził. Zrobi się również nieco gęstszy.
Sałatka
Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, smarujemy lekko olejem rzepakowym i układamy pokrojony w plastry ser halloumi. Zmniejszamy ogień i grillujemy ser z obu stron. Przekładamy na talerzyk. Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy do smaku ulubioną przyprawą. Patelnię smarujemy lekko olejem rzepakowym i grillujemy mięso z każdej strony. Pomarańczę obieramy ze skóry, usuwamy z wierzchu białą błonkę i kroimy w cienkie plastry, a następnie na cztery części.
Liście czosnku niedźwiedziego kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy na talerz. Układamy kolejno kurczaka, ser i cząstki pomarańczy. Przed podaniem polewamy przygotowanym wcześniej dressingiem.
Odnośniki
* użyłam sera z dodatkiem chili
Notes
czosnek niedźwiedzi najlepiej zbierać zanim pojawią się kwiaty - wtedy listki są delikatne i aromatyczne. Wraz z pojawieniem się kwiatów liście stają się twarde i łykowate.