Kotlety mielone to jedno z klasycznych i bardzo popularnych potraw kuchni polskiej. Niestety nie należą one do lekkich dań. Smażone na smalcu zawierają sporo tłuszczu, więc nie każdy może sobie pozwolić na taką dawkę kalorii. Jeśli więc poszukujesz lżejszej wersji tego dania, zapraszam na pyszne kotlety z indyka. Pachnące świeżym koperkiem i czosnkiem. Takie kotleciki sprawdzą się nie tylko na obiad. Świetnie smakują również na zimno, dlatego wystarczy porcja świeżych warzyw i lunch do pracy gotowy!
Przygotowanie20 min.
Gotowanie25 min.
Czas całkowity45 min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 8
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 400 g filetu z indyka
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 czerstwa bułka *
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • pieprz biały
  • sól

Dodatkowo

  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki bułki tartej
  • masło

Przygotowanie

  • Filet z indyka mielimy w maszynce do mięsa. Bułkę moczymy w mleku przez około 20 minut. Odciskamy dokładnie i przekładamy do miski z mięsem. Dodajemy jajko, koperek, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pozostałe przyprawy.
  • Cebulę obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do mięsa. Mięso dokładnie wyrabiamy na luźną masę. Mokrymi dłońmi formujemy zgrabne kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i układamy na blaszce. Na każdym kotlecie układamy cienki plasterek masła.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy przez 12 minut z funkcją termoobiegu. Po tym czasie kotleciki przewracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 13 minut. Nie używamy papieru do pieczenia. Spływające masło na blaszkę spowoduje, że kotleciki będą się lekko smażyły, przez co będą chrupiące i rumiane. Kotlety podałam z ziemniakami i surówką z buraków.

Odnośniki

  • * można zastąpić mielonymi płatkami owsianymi

Uwagi dodatkowe

  • kotlety można również usmaży
  • kotlety najlepiej smakują zaraz po upieczeniu