Polędwiczki wieprzowe to jedno z najbardziej cenionych gatunków wśród mięs. Bogata w smak polędwica składa się z czystej tkanki mięśniowej, jest chuda i bardzo delikatna. To niezwykle uniwersalne mięso, które świetnie komponuje się z różnymi dodatkami, sosami i sezonowymi owocami. Dziś zapraszam Was na niezwykle proste i lekkie danie, ale jakże eleganckie, które świetnie sprawdzi się na uroczysty obiad jak i elegancką kolację. Do tego dania wykorzystałam rabarbar, na który obecnie jest sezon. Wyszło na prawdę smacznie! Grillowana polędwiczka idealnie komponuje się z delikatną, słodko - winną nutą rabarbarową. Gorąco Was zachęcam do spróbowania tego dania !!!
Przygotowanie10 min.
Gotowanie30 min.
Czas całkowity40 min.
Drukuj
Porcje: 4
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Polędwiczki

    • 1 polędwiczka wieprzowa
    • 2 łyżki oleju rzepakowego
    • pieprz czarny
    • estragon
    • cząber
    • sól

    Sos rabarbarowy

    • 300 g rabarbaru tylko czerwona część
    • 2 średnie cebule cukrowe
    • 100 ml wytrawnego wina czerwonego *
    • 3 łyżki oleju rzepakowego
    • 50 ml wody
    • 3 łyżki miodu płynnego **
    • szczypta cynamonu
    • ½ łyżeczki papryki ostrej
    • pieprz czarny
    • sól

    Przygotowanie

      Sos rabarbarowy

      • Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy chwilę, aż cebula zmięknie. Następnie wlewamy wino czerwone i dodajemy rabarbar pokrojony w kostkę oraz miód. Gotujemy przez 5 minut na średnik ogniu. Następnie dodajemy wodę, cynamon, paprykę, pieprz oraz sól. Dusimy wszystko razem do momentu, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie. Trwa to około 20 minut. Pod koniec gotowania jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku. Powinniśmy osiągnąć delikatnie słodki smak, przełamany lekko kwaskowym smakiem rabarbaru.

      Polędwiczki

      • Polędwiczkę kroimy w grubsze plastry. Dłonią lekko rozklepujemy mięso. Nacieramy olejem i doprawiamy do smaku przyprawami. Rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy polędwiczki z każdej strony przez około 2 minuty. Pamiętajmy, aby polędwiczek nie smażyć zbyt długo, gdyż będą twarde.
      • Polędwiczki układamy na porcji sosu rabarbarowego. Podajemy z młodymi ziemniakami.

      Odnośniki

      • * użyłam wina Merlot
      • ** miodu dodajemy