Mięso w połączeniu z owocami ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Ja i moja druga połowa na szczęście należymy do tej pierwszej grupy ludzi i często na naszym stole pojawiają się dania, czy sałatki z sezonowymi owocami. Dziś zaszalałam z morelami i finalnie powstało bardzo ciekawe i pyszne danie. Delikatny kurczak marynowany w aromatycznych przyprawach świetnie komponuje się z wytrawnym, słodko - kwaśnym sosem morelowym z nutą chilli. Lekko, zdrowo, sezonowo! Zachęcam Was do łączenia owoców z mięsem - taka kombinacja smaków może dostarczyć Wam zupełnie nowych, nieznanych dotąd wrażeń kulinarnych. Warto się o tym przekonać!
Przygotowanie15 min.
Gotowanie40 min.
Czas całkowity55 min.
Drukuj
Porcje: 2
Autor: Małgorzata Hert

Kurczak

  • 2 filety z kurczaka
  • 3 łyżki soku pomarańczowego *
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu teriyaki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki czosnku suszonego
  • ½ łyżeczki cząbru suszonego
  • ½ łyżeczki estragonu
  • łyżeczki ostrej papryki

Sos morelowy

  • 600 g moreli
  • 120 ml soku pomarańczowego *
  • 1-2 łyżki miodu prawdziwego
  • 1 łyżka masła
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 1 płaska łyżeczka mąki kukurydzianej **
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • ½ łyżeczki estragonu
  • ½ łyżeczki cząbru
  • pieprz biały
  • sól

Dodatkowo

  • 150 g ryżu basmati

Kurczak

  • Filety kurczaka kroimy wzdłuż na wąskie paski. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i dodajemy do marynaty. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 3 godziny.

Sos morelowy

  • Morele kroimy na połówki, usuwamy pestkę i obieramy ze skórki. Można zrobić to nożem, ale o wiele szybciej i łatwiej jest oddzielić miąższ od skórki za pomocą łyżeczki. Morele kroimy na mniejsze kawałki. Owoce, których używamy powinny być dojrzałe, ale wciąż jędrne.
  • Szalotkę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę, czosnek oraz płatki chili i chwilę podsmażamy. Dodajemy morele oraz sok pomarańczowy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy gaz, dodajemy wszystkie przyprawy i miód. Ilość miodu zależy od tego jak kwaśne są morele. Tu musicie sami zbalansować smak słodyczy w sosie. Sos gotujemy na małym ogniu około 30 minut, aż morele całkowicie się rozpadną, a sos zredukuje się. Jeśli preferujecie gęstsze sosy pod koniec gotowania można dodać łyżeczkę mąki kukurydzianej.
  • Ryż gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Kurczaka nadziewamy na patyczki od szaszłyków. Grillujemy na patelni grillowej bądź grillu elektrycznym. Podajemy z ryżem i sosem morelowym.
  • * do przygotowania dania użyłam świeżego, 100% soku pomarańczowego z miąższem
  • ** opcjonalnie, jeśli lubicie gęstsze sosy