Go Back
New York Cheesecake to jeden z tych serników, który pokochał chyba cały świat. Przyznam szczerze, że i ja mam do niego słabość. Wyśmienicie smakuje z frużeliną owocową, polewą czekoladową jak i solo. Stanowi również świetną bazę do różnych wariacji smakowych. I właśnie dziś klasyczny sernik nowojorski wzbogaciłam o wspaniałą, kawową nutę. Miłośnicy kawy z pewnością będą zachwyceni. Ale uwaga! Sernik uzależnia podobnie jak kawa! Wspaniale komponuje się z pysznym espresso, choć moim subiektywnym zdaniem filiżanka kawy wydaje się tu zbędna. Sernik jest niezwykle delikatny, aksamitny, o cudownej kremowej konsystencji i subtelnym smaku kawy. Nowojorska klasyka, której grzechem byłoby nie spróbować!
Przygotowanie15 min.
Gotowanie1 godz. 5 min.
Czas całkowity1 godz. 20 min.
Drukuj
5 from 3 votes
Porcje: 16
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Spód

    • 200 g ciasteczek zbożowych *
    • 75 g masła

    Sernik

    • 1200 g serka kremowego **
    • 260 g cukru
    • 4 jajka
    • 60 g mąki pszennej
    • 150 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
    • 150 ml śmietany kremówki
    • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej liofilizowanej

    Polewa kawowa

    • 300 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
    • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej liofilizowanej
    • 3 łyżki drobnego cukru

    Dekoracja

    • 100 ml śmietany kremówki
    • 100 g mascarpone
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    Przygotowanie

      Spód

      • Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

      Sernik

      • Do sera dodajemy cukier, jajka, mąkę oraz kwaśną śmietanę. Do śmietany kremówki dodajemy kawę i podgrzewamy lekko w mikrofali. Mieszamy, aby kawa całkowicie się rozpuściła. Przestudzoną śmietankę z kawą dodajemy do pozostałych składników i mieszamy mikserem do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na przygotowany spód, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 45 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160'C i pieczemy kolejne 20 minut.

      Polewa kawowa

      • Do śmietany dodajemy cukier oraz kawę. Mieszamy i odstawiamy na bok. Kawa powinna się rozpuścić podczas kiedy sernik się piecze.
      • Sernik wyjmujemy z piekarnika i rozprowadzamy na wierzchu polewę kawową. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut góra - dół.

      Odnośniki

      • * użyłam ciastek degistive
      • ** użyłam serka philadelphia

      Uwagi dodatkowe

      • wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową
      • masy serowej nie należy zbyt długo miksować. W przeciwnym wypadku serniczki mocno urosną, a potem opadną