Uwielbiam sałatki i nie wyobrażam sobie bez nich życia. Szczególnie te lekkie, kolorowe i pełne witamin. Jednak czasem dla odmiany lubię zjeść pożywną sałatkę z dobrym majonezem. Zdrowo z pewnością nie jest, ale pysznie na pewno! Takie sałatki lubią chyba wszyscy, bo są smaczne, sycące i wyjątkowo proste w przygotowaniu. Idealne nie tylko na kolację czy lunch do pracy. Świetnie sprawdzają się przede wszystkim na domowych przyjęciach. Zapraszam Was na sałatkę meksykańską, która oczywiście nie ma nic wspólnego z Meksykiem po za czerwoną fasolą, kukurydzą i przyprawą. Za to zapewniam Was, że jest wyjątkowo smaczna. Gorąco polecam!
Przygotowanie15 min.
Gotowanie10 min.
Czas całkowity25 min.
Drukuj
Porcje: 20
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 250 g makaronu orzo
  • 150 g sera żółtego cheddar
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 duże czerwone papryki
  • 2 puszki fasoli czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2-3 łyżki oleju
  • 3 łyżki przyprawy chili *
  • sól

Sos

  • 250 g majonezu
  • pieprz czarny
  • sól

Dodatkowo

  • 1 pęczek natki pietruszki

Przygotowanie

  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Filety z kurczaka kroimy w większą kostkę, dodajemy przyprawę chili i mieszamy, aby przyprawa pokryła kawałki kurczaka.
  • Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kurczaka i smażymy kilka minut. W czasie smażenia co jakiś czas mieszamy mięso na patelni. Kurczaka przekładamy na talerz i studzimy.
  • Ser żółty kroimy w słupki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Fasolę oraz kukurydzę odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy majonez doprawiony pieprzem oraz solą i mieszamy do połączenia się składników. Przed podaniem dodajemy posiekaną natkę pietruszki i delikatnie mieszamy.

Odnośniki

  • * użyłam tej przyprawyhttps://www.wedrowkipokuchni.com.pl/polecane-produkty/przyprawa-chili-old-el-paso/