Śniadanie jest jednym z najważniejszych posiłków, gdyż pozwala dobrze i w pełni zdrowia rozpocząć dzień. Jajka na śniadanie to jedna z najlepszych opcji. Omlet, jajecznica, jajka sadzone mogą się znudzić. Świetną alternatywą może być pasta jajeczna. Wystarczy kilka jajek, trochę wyobraźni i śniadanie gotowe! Zapraszam Was na moją wersję pasty jajecznej z awokado i świeżym, aromatycznym czosnkiem niedźwiedzim.
Przygotowanie10 min.
Gotowanie10 min.
Czas całkowity20 min.
Drukuj
Porcje: 4
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 dojrzałe awokado
  • 35 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 3-4 łyżki majonezu
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Jajka zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżeczkę soli i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy jajka się zagotują, zdejmujemy z palnika i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie jajka odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Ten sposób gotowania jajek, zapewni nam idealnie ugotowane jajka na twardo bez szarej otoczki wokół żółtka.
  • Po wystudzeniu jajka obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Liście czosnku niedźwiedziego drobno kroimy, a szczypiorek siekamy. Dodajemy do pokrojonych jajek. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i skórę. Kroimy w niewielką kostkę i przekładamy do małej miski. Dodajemy sok z cytryny i delikatnie mieszamy. Awokado bez soku dodajemy do jajek.
  • Majonez doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą i łączymy ze wszystkimi składnikami . Delikatnie mieszamy, aby składniki połączyły się ze sobą. Smacznego!