Go Back
Nawet dbając o dobrą sylwetkę, możecie pozwolić sobie na odrobinę słodkiej przyjemności. Dziś częstuję Was przepisem na wspaniałe ciasto, na bazie naturalnych składników – bez dodatku cukru, sporych ilości tłuszczu, konserwantów oraz ulepszaczy. Ciasto jest cudownie wilgotne, naturalnie słodkie i bardzo szybkie w przygotowaniu. Nie dość, że jest zdrowe, to i bardzo smaczne. Przekonajcie się sami!
Przygotowanie10 min.
Gotowanie45 min.
Czas całkowity55 min.
Porcje: 12
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 180 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 250 g purée z dyni *
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki masła
  • łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 3 jajka M
  • 40 g orzechów włoskich
  • 40 g suszonych jagód goi
  • 40 g rodzynek
  • szklanki erytrolu *
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie

  • Do dużej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy płatki owsiane, erytrol, cynamon oraz sodę. Następnie dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, jagody goi i mieszamy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy na bok do wystudzenia.
  • W osobnej misce mieszamy jajka, purée z dyni, jogurt, masło oraz ekstrakt z wanilii. Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 32x9. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 40-45 minut. Pierwsze 20 minut pieczemy góra-dół. Kolejne 20 minut sam dół.

Polewa czekoladowa

  • Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej i lśniącej polewy. Tak przygotowaną polewą dekorujemy ciasto.

Odnośniki

  • * można zastąpić ksylitolem lub innym słodzikiem
    * purée z dyni można zastąpić musem jabłkowym