Go Back
Tortilla (wym.torˈtiʎa) to jedno z typowych dań kuchni meksykańskiej – placek z mąki kukurydzianej lub pszennej jest niezwykle prosty do przyrządzenia! I choć dostępne są niemalże w każdym sklepie, to warto przygotować je w domu. Zapewniam Was, że jak raz spróbujecie domowej tortilli, z pewnością nigdy więcej nie skusicie się na gotową. Tortillę można podawać na wiele sposobów, z różnymi dodatkami - a wszystko zależy od Waszej wyobraźni i smaku. Ja przygotowałam dziś proste, ale jakże smaczne tortille po brzegi wypełnione świeżymi, kolorowymi i chrupiącymi warzywami oraz soczystym i aromatycznym kurczakiem cajun. Świetnym uzupełnieniem tego dania jest prosty i niezwykle smaczny sos ranczerski. To niezwykle smaczne i kolorowe danie. Prostota zamknięta w niebywałym smaku!
Przygotowanie30 min.
Gotowanie10 min.
Czas całkowity40 min.
Porcje: 8
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Ciasto na tortille

    • 350 g mąki pszennej
    • 160 ml gorącej wody
    • ½ łyżeczki soli
    • 2 łyżki oliwy

    Nadzienie

    • 2 filety z kurczaka
    • 150 g pomidorków cherry
    • 8 liści sałaty rzymskiej
    • 2 dojrzałe awokado
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 papryka żółta
    • 1 papryka pomarańczowa
    • 1 cebula czerwona
    • 2 łyżki przyprawy Cajun
    • 3 łyżki oleju

    Sos ranczerski

    • szklanki maślanki
    • 3 łyżki majonezu
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany *
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka szczypiorku
    • 1 łyżka koperku
    • 1 łyżka natki pietruszki
    • pieprz biały
    • sól

    Przygotowanie

      Tortille

      • Mąkę mieszamy z solą i oliwą. Dodajemy gorącą wodę i mieszamy. Ciasto wyrabiamy przez około 4 minuty. Jeśli podczas zagniatania ciasto klei się do dłoni, można podsypać odrobinę mąką. Tak przygotowane ciasto dzielimy na osiem równych części. Każdą część ciasta wałkujemy na stolnicy na bardzo cienki placek, podsypując mąką. Przy pomocy talerza o średnicy patelni, na której będziemy smażyć placki, wycinamy z ciasta koło. Resztki ciasta również wykorzystujemy do zrobienia placków.
      • Gotowe placki smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni. Jeśli na placku pojawią się bąble, należy odwrócić go na drugą stronę. Po obróceniu smażymy kilka sekund i zdejmujemy z patelni.
      • Usmażone placki układamy na talerzu jeden na drugim i przykrywamy wilgotną ściereczką. To bardzo ważny element przygotowania tortilli. Dzięki temu tortille będę elastyczne i nie będą suche.

      Nadzienie

      • Filety kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą cajun i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka. Zdejmujemy mięso z patelni na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
      • Papryki oczyszczamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Awokado kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.

      Sos ranczerski

      • Do maślanki dodajemy majonez, śmietanę, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy posiekane zioła i mieszamy do połączenia się składników. Doprawiamy do smaku przyprawami.
      • Na suchej i rozgrzanej patelni podgrzewamy placki tortilli. Na każdym placku układamy liść sałaty, wykładamy porcję warzyw i kurczaka. Polewamy przygotowanym wcześniej sosem i zwijamy. Podajemy od razu po przygotowaniu.
        Smacznego!

      Odnośniki

      • * można zastąpić jogurtem greckim

      Uwagi dodatkowe

      • gotowe tortille można przechowywać przez 2-3 dni