Go Back
Wystarczy odrobina fantazji, by z kilku prostych i sezonowych składników wyczarować wspaniałą sałatkę! Dziś częstuję Was pyszną, ziemniaczaną sałatką - niby zwykłą, a niezwykłą za sprawą cudownego sosu na bazie gęstego, kremowego jogurtu greckiego i charakternej musztardy. Połączenie tych dwóch składników gwarantuje nam aromatyczny i głęboki smak. Sałatka jest prosta, smaczna i sycąca. W letni, ciepły dzień z powodzeniem może zastąpić nam obiad. Idealnie sprawdzi się na przyjęciach i piknikach pod chmurką. Sałatki ziemniaczane doskonale pasują do grillowanych mięs, więc jeśli zrezygnujecie z szynki - będzie świetnym dodatkiem do grillowanych potraw!
Przygotowanie15 min.
Gotowanie25 min.
Czas całkowity40 min.
Porcje: 8
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 350 g młodego bobu*
  • 350 g szynki wiejskiej dobrej jakości
  • 2 duże pory
  • 1 pęczek koperku
  • sól

Sos

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 4-5 łyżeczek musztardy rosyjskiej **
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • pieprz biały
  • sól

Przygotowanie

  • Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 4-5 minut i odcedzamy. Ziemniaki zalewamy zimną wodą, dodajemy sól i gotujemy. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie pory przecinamy wzdłuż na pół, następnie kroimy w cienkie półplasterki. Szynkę kroimy w słupki. Przestudzone ziemniaki obieramy, większe ziemniaki kroimy na pół. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski.

Sos

  • Do jogurtu dodajemy musztardę, miód i przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników. Sos po przygotowaniu może wydawać się mocno musztardowy, ale w połączeniu z ziemniakami i pozostałymi składnikami jest znacznie łagodniejszy.
  • Tak przygotowany sos łączymy z warzywami. Dodajemy świeżo posiekany koperek i mieszamy do połączenia się składników.

Odnośniki

  • * można użyć zarówno świeżego, jak i mrożonego
  • ** użyłam musztardy rosyjskiej, która ma intensywny i zdecydowany smak oraz unikatową, gruboziarnistą strukturę