Go Back
Domowe mięsa nie mają sobie równych! To prawdziwy rarytas, który bez problemu możecie zrobić w domu. Przygotowanie takie mięsa zajmuje kilka minut. Wystarczy kawałek dobrej jakości mięsa, garść aromatycznych przypraw i piekarnik, który zrobi za nas resztę. Dziś w roli głównej schab! Niezwykle aromatyczny, delikatny i kruchy. I wcale nie suchy. Dzięki pieczeniu w rękawie zachował soczystość. Wspaniale smakuje na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się świetnie jako sztuka mięsa do obiadu, czy na półmisku wędlin podczas świąt, czy rodzinnych spotkań. Zwykłą, codzienną kanapkę także zamieni w pyszną kolację. Gorąco Wam polecam!
Przygotowanie10 min.
Gotowanie3 godz. 30 min.
Czas całkowity1 godz. 40 min.
Drukuj
4.84 from 6 votes
Porcje: 24
Autor: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 1,5 kg schabu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne *
  • 1 łyżeczka czubricy czerwonej
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ papryki wędzonej
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

  • Schab myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy i dodajemy tyle oleju, aby powstała pasta, którą z łatwością nasmarujemy mięso. Najlepiej po trochu dolewać olej, mieszać i sprawdzać konsystencję. Tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy schab. Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia i odstawiamy do lodówki na noc.
  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180'C, wkładamy schab i pieczemy przez 75 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę pieczenia do 160'C i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Gotowy schab wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
    Smacznego!
    *można zastąpić papryką ostrą

Uwagi dodatkowe

- schab na kanapki należy po wystudzeniu schłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce
- jeśli chcecie schab zjeść świeży, pokrojony w plastry należy po wyjęciu go z piekarnika odczekać około 20 minut, aby zatrzymać soki w mięsie
- schab, którego użyłam przed zakupem był lekko zapeklowany, więc jeśli chcecie otrzymać lekko różowe mięso jak na zdjęciu, należy go wcześniej zapeklować