Go Back
Print

Polędwiczki w sosie Whiskey

Polędwiczka wieprzowa jest szlachetnym, wybornym i chudym mięsem. Niezwykle uniwersalnym, bowiem świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Można ją smażyć, piec, grillować - zawsze smakuje wyśmienicie. Nie wymaga długiej obróbki termicznej, dzięki czemu można już w pół godziny przygotować z niej wykwintne danie. I takie danie dziś serwuję! Proste, szybkie, ale jakże eleganckie. Delikatna i krucha polędwiczka z fantastycznym, kremowym sosem na bazie irlandzkiej whiskey. Podana z młodymi ziemniaczkami i chrupiącymi warzywami. Kwintesencja smaku w każdym kęsie!
Prep Time 10 min.,
Cook Time 20 min.,
Total Time 30 min.,
Servings 3
Autor Wędrówki po kuchni

Ingredients

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • pieprz czarny
  • sól

Sos whiskey

  • 250 g pieczarek brązowych
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 150 ml bulionu wołowego
  • 80 ml irlandzkiej whiskey *
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 120 ml śmietany kremówki
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego grubo mielonego
  • sól

Instructions

Przygotowanie

  • Polędwiczki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy z białych błon. Kroimy na plastry grubości około 2 cm. Dłonią lekko rozklepujemy mięso i doprawiamy do smaku czarnym pieprzem oraz solą. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Na dobrze rozgrzaną patelnię układamy plastry mięsa i smażymy z obu stron na rumiano. Pamiętajmy, aby polędwiczek nie smażyć zbyt długo, gdyż będą twarde. Mięso zdejmujemy z patelni na talerz.

Sos whiskey

  • Pieczarki kroimy w półplasterki, a szalotkę w drobną kostkę. Na tę samą patelnię wrzucamy łyżkę masła klarowanego i dodajemy pokrojone pieczarki. Podsmażamy do momentu, aż będą rumiane i przekładamy na talerz. Na patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę masła klarowanego. Dodajemy szalotkę, drobno posiekany czosnek oraz gałązki tymianku. Chwilę podsmażamy, uważając, aby nie przypalić szalotki i czosnku. Dodajemy polędwiczki, pieczarki oraz whisky. Następnie dodajemy bulion, śmietankę oraz sos Worcestershire. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Pod koniec gotowania doprawiamy sos grubo mielonym pieprzem oraz solą. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody i dodajemy do sosu. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
  • Polędwiczki podajemy najlepiej z młodymi ziemniakami oraz ulubionymi warzywami. Świetnie sprawdzi się również kasza sorgo, która jest neutralna w smaku.

Odnośniki

  • * użyłam irlandzkiej Whiskey Bushmills