Polędwiczka wieprzowa jest szlachetnym, wybornym i chudym mięsem. Niezwykle uniwersalnym, bowiem świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Można ją smażyć, piec, grillować - zawsze smakuje wyśmienicie. Nie wymaga długiej obróbki termicznej, dzięki czemu można już w pół godziny przygotować z niej wykwintne danie. I takie danie dziś serwuję! Proste, szybkie, ale jakże eleganckie. Delikatna i krucha polędwiczka z fantastycznym, kremowym sosem na bazie irlandzkiej whiskey. Podana z młodymi ziemniaczkami i chrupiącymi warzywami. Kwintesencja smaku w każdym kęsie!
Prep Time 10 min.,min.,
Cook Time 20 min.,min.,
Total Time 30 min.,min.,
Servings 3
Autor Wędrówki po kuchni
Ingredients
Składniki
1 polędwiczka wieprzowa
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka masła klarowanego
pieprz czarny
sól
Sos whiskey
250 g pieczarek brązowych
2 łyżki sosu Worcestershire
150 ml bulionu wołowego
80 ml irlandzkiej whiskey *
2 łyżki masła klarowanego
120 ml śmietany kremówki
2 gałązki świeżego tymianku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka pieprzu czarnego grubo mielonego
sól
Instructions
Przygotowanie
Polędwiczki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy z białych błon. Kroimy na plastry grubości około 2 cm. Dłonią lekko rozklepujemy mięso i doprawiamy do smaku czarnym pieprzem oraz solą. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Na dobrze rozgrzaną patelnię układamy plastry mięsa i smażymy z obu stron na rumiano. Pamiętajmy, aby polędwiczek nie smażyć zbyt długo, gdyż będą twarde. Mięso zdejmujemy z patelni na talerz.
Sos whiskey
Pieczarki kroimy w półplasterki, a szalotkę w drobną kostkę. Na tę samą patelnię wrzucamy łyżkę masła klarowanego i dodajemy pokrojone pieczarki. Podsmażamy do momentu, aż będą rumiane i przekładamy na talerz. Na patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę masła klarowanego. Dodajemy szalotkę, drobno posiekany czosnek oraz gałązki tymianku. Chwilę podsmażamy, uważając, aby nie przypalić szalotki i czosnku. Dodajemy polędwiczki, pieczarki oraz whisky. Następnie dodajemy bulion, śmietankę oraz sos Worcestershire. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Pod koniec gotowania doprawiamy sos grubo mielonym pieprzem oraz solą. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody i dodajemy do sosu. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Polędwiczki podajemy najlepiej z młodymi ziemniakami oraz ulubionymi warzywami. Świetnie sprawdzi się również kasza sorgo, która jest neutralna w smaku.