Go Back
Print

Hot Cross Buns - brytyjskie bułeczki wielkanocne

Hot Cross Buns to bułeczki wypiekane w Wielkiej Brytanii w okresie świąt Wielkanocnych, ale i nie tylko. Brytyjczycy na tyle je pokochali, że obecnie dostępne są w sklepach przez cały rok. I w sumie nie ma się co dziwić, bo są wyjątkowo pyszne. Historia tych wypieków sięga ponoć czasów pogańskich i owiana jest wieloma legendami i wierzeniami. Ponoć kiedyś robiło się na bułeczkach nacięcie i wierzono, że ucieka przez nie diabeł. Zaś zjedzenie bułeczki w Wielki Piątek ma przynieść pomyślność na cały rok. Nie wiem, ile jest w tym prawdy, ale pewne jest, że piecze się je w jednym celu - aby dzielić się nimi z bliskimi! Dlatego też bułeczki obowiązkowo muszą przylegać do siebie, aby każdy mógł oderwać swoją bułeczkę i cieszyć się jej cudownym smakiem. A smakują naprawę wyjątkowo! Są cudownie maślane, puszyste i niezwykle aromatyczne. Po brzegi wypełnione rodzynkami, przez które przenikają korzenne zapachy z nutą pomarańczy. Posmarowane masłem i domową konfiturą smakują niebiańsko!
Prep Time 30 min.,
Cook Time 20 min.,
2 hours
Total Time 2 hours 50 min.,
Servings 8 bułeczek
Autor Wędrówki po kuchni

Ingredients

Składniki

    Rozczyn

    • 2 łyżki mąki pszennej chlebowej
    • 3 łyżki ciepłego mleka
    • 25 g drożdży świeżych *
    • 1 łyżeczka cukru

    Ciasto właściwe

    • 500 g mąki pszennej chlebowej
    • 300 ml pełnotłustego mleka
    • 75 g cukru pudru
    • 75 g rodzynek koryntynek
    • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    • 50 g masła
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
    • ½ łyżeczki soli

    Pasta na krzyżyki

    • 75 g mąki pszennej
    • 80 ml wody
    • 10 g cukru pudru

    Glazura

    • 2 łyżki dżemu morelowego
    • 1 łyżka ciepłej wody

    Dodatkowo

    • 1 łyżka oleju rzepakowego

    Instructions

    Przygotowanie

    • W małej miseczce łączymy mąkę, pokruszone drożdże, cukier oraz ciepłe mleko. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

    Ciasto właściwe

    • Do mąki dodajemy miękkie masło. Wyrabiamy do momentu, aż powstaną małe grudki. Następnie dodajemy jajko, cukier, skórkę pomarańczową, przyprawy oraz zaczyn. Kontynuujemy wyrabianie ciasta przez 5 minut. Pod koniec wyrabiania dodać koryntynki. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i ładnie odchodzić od boków miski. Jeżeli zachodzi taka potrzeba, można dodać odrobinę więcej mąki.
    • Do miski wlewamy łyżkę oleju, wkładamy wyrobione ciasto i obracamy ciastem tak, aby olej pokrył całe ciasto, dzięki czemu nie wyschnie. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
    • Wyrośnięte ciasto lekko zagniatamy i dzielimy na 15 równych części. Formujemy bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam blaszki o wymiarach 40x30), zachowując niewielkie odstępy między bułeczkami. Po wyrośnięciu bułeczki powinny przylegać do siebie, aby można było je odrywać. Bułeczki przykrywamy czystą, wilgotną ściereczką i odstawiamy na bok, aż podwoją swoją objętość.

    Pasta na krzyżyki

    • Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy, aby powstała na tyle gęsta pasta, by można było ją wycisnąć przez rękaw cukierniczy. Tak przygotowaną pastę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na wyrośnięte bułeczki, aby powstał symbol krzyża.

    Glazura

    • Dżem morelowy łączymy w miseczce z ciepłą wodą. Mieszamy do połączenia się składników.

    Pieczenie

    • Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez 20 minut. Moje były gotowe po 17 minutach, więc warto mieć je pod kontrolą. W trakcie pieczenia, jeśli zachodzi taka potrzeba, można przykryć bułeczki od góry papierem do pieczenia, aby zapobiec zbyt intensywnemu zrumienieniu.
      Gotowe bułeczki wyjmujemy z piekarnika. Wierzch każdej bułeczki przy pomocy pędzelka smarujemy glazurą morelową.

    Odnośniki

    • * można użyć drożdży suszonych

    Notes

    • przelicznik drożdży znajdziecie tu
    • bułeczki można odgrzać w mikrofali