Go Back
Print

English Muffins - angielskie bułeczki śniadaniowe

English muffins to płaskie, drożdżowe bułeczki pszenne, niezwykle popularne w Wielkiej Brytanii, ale i nie tylko. To klasyka śniadaniowa w najlepszym wydaniu, a na dodatek niewymagająca użycia piekarnika! Idealne do przygotowania zarówno królewskiego śniadania, jak i oryginalnego burgera! Stanowią także doskonałą bazę dla wykwintnej kanapki z jajkiem po benedyktyńsku, jak i grillowanych kanapek na ciepło z bekonem i ulubionymi dodatkami. Posmarowane masłem i domową konfiturą smakują również wyjątkowo. Delikatne i mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Świeże, dopiero co zdjęte z patelni smakują wspaniale, ale zapewniam Was, że opieczone w tosterze lub grillowane smakują jeszcze lepiej!
Course Śniadanie
Prep Time 15 min.,
Cook Time 15 min.,
Wyrastanie ciasta 1 hour 20 min.,
Total Time 1 hour 50 min.,
Servings 10
Autor Wędrówki po kuchni

Ingredients

Rozczyn

  • 7 g drożdży suchych
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej, chlebowej
  • ½ łyżeczka cukru

Ciasto właściwe

  • 450 g mąki pszennej, chlebowej *
  • 250 ml mleka
  • 30 g masła
  • 1 płaska łyżeczka soli

Dodatkowo

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej **

Instructions

Rozczyn

  • Do ciepłego mleka dodajemy cukier, drożdże oraz mąkę. Mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.

Ciasto właściwe

  • Do miski przesiewamy mąkę razem z solą, dodajemy rozczyn drożdżowy i stopniowo dodajemy ciepłe mleko, mieszając ciasto. Wyrabiamy energicznie ciasto przez 5-10 minut, aż będzie elastyczne, gładkie, ale wciąż lepkie. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45-60 minut. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
  • Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką ziemniaczaną. Wałkujemy na grubość około 1,5 cm. Okrągłą foremką o średnicy 10-12 cm wykrawamy bułeczki. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • Patelnię z grubym dnem dobrze rozgrzewamy i układamy na niej wyrośnięte bułeczki. Opiekamy około 8 minut z każdej strony na średnim ogniu. Nie należy sugerować się podanym czasem, ponieważ może on się skrócić lub wydłużyć. Wpływ na to ma patelnia, jak i moc palnika. Należy kontrolować, czy bułeczki się nie przypalają. Gotowe bułeczki powinny być z obu stron rumiane.
    Enjoy!

Odnośniki

  • * można użyć mąki tortowej
    ** można użyć również semoliny, kaszki kukurydzianej lub krupczatki

Notes

  • kluczowe jest tu opiekanie bułeczek, które z obu stron powinny być zrumienione. Jeśli z jakiegoś powodu bułeczki nie dopiekły się w środku, śmiało można zrobić to dokończyć w piekarniku (180'C około 5-5 minut)
  • czas wyrastania ciasta zależy od temperatury w pomieszczeniu
  • do tego przepisu można użyć drożdży instant lub świeżych. Przelicznik drożdży znajdziecie tu
  • muffiny można jeść zaraz po upieczeniu. Na drugi dzień są jeszcze lepsze. Wystarczy przekroić je wzdłuż na pół i wrzucić do tostera lub na patelnię grillową
  • muffiny po upieczeniu i wystudzeniu można zamrozić