Go Back
Print

Pieczona ricotta z jajkiem przepiórczym

Najlepsze śniadania to śniadania na ciepło. Dają moc i sprawiają, że lepiej zaczynamy nowy dzień. W tygodniu większości z nas brakuje czasu na przygotowanie solidnego śniadania. Chwytamy w pośpiechu po nudną kanapkę, czy jogurt. Weekend to często jedyna okazja do celebrowania śniadania, leniwie i bez pośpiechu. Warto więc przygotować coś pysznego. Co powiecie na pieczoną ricottę? Jej delikatna, kremowa konsystencja wspaniale kontrastuje ze świeżym, aromatycznym czosnkiem niedźwiedzim. Subtelna, niedominującą nuta cytryny, wprowadza cudowny powiew świeżości i wspaniale dopieszcza danie. Wystarczy ciepłą ricottę rozsmarować na chrupiącej grzance i można delektować się bez końca. Jest prze-py-szna! Choć przyznam Wam szczerze, że i na zimno smakuje doskonale. Wspaniałe, lekkie i niebanalne śniadanie na dobry początek dnia. Gorąco Wam polecam!
Prep Time 10 min.,
Cook Time 20 min.,
Total Time 30 min.,
Servings 4
Autor Wędrówki po kuchni

Ingredients

Składniki

  • 500 g sera ricotta
  • 8 jajek przepiórczych
  • garść świeżych liści czosnku niedźwiedziego*
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny **
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • pieprz biały
  • sól

Instructions

Przygotowanie

  • Cytrynę sparzamy wrzątkiem, osuszamy papierowym ręcznikiem i ścieramy delikatnie skórkę bez albedo. Do miseczki przekładamy ricottę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, otartą skórkę oraz sok z cytryny, posiekany szpinak, oliwę oraz pozostałe przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników.
  • Kokilki delikatnie natłuszczamy oliwą z oliwek i wypełniamy je przygotowaną masą. Na każdej porcji wybijamy po dwa jajka. Wierzch posypujemy delikatnie płatkami chili i skrapiamy oliwą z oliwek. Tak przygotowane kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy do momentu, aż jajka się zetną, ale żółtko pozostanie w płynnej formie. Trwa to około 15-20 minut. Ja podałam z grillowanym soda bread. Doskonale będzie również smakować z chrupiącym tostem czy bagietką.
    Smacznego!

Odnośniki

  • * można zastąpić świeżymi liśćmi szpinaku
    ** warto użyć cytryny ekologicznej