Go Back
Print

Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście

Kocham lato! Za słońce i zapach ziemi po deszczu. Za świeżość poranków i przezroczyste powietrze przecinane lotem jaskółki. Za ogród tętniący życiem i taniec motyla nad hortensjami. Za dobrodziejstwa natury - kolorowe warzywa i owoce, którymi mogę żyć całe lato. Czysta esencja życia! To czas, kiedy na talerzu przeplatają się feerie barw i smaków. Sierpień ma zapach brzoskwiń. Soczystych i słodkich, skropionych gorącymi promieniami letniego słońca. Zerwane prosto z drzewa smakują bajecznie. I takie właśnie lubię najbardziej. Kiedy już nasycę się świeżymi brzoskwiniami, przychodzi czas na przetwory, ciasta i desery. Zamarzył mi się sernik, no i jest! Wilgotny, pachnący wanilią i słodkimi brzoskwiniami. Na delikatnym, kruchym spodzie. Jest prze-py-szny!
Prep Time 20 min.,
Cook Time 50 min.,
Chłodzenie ciasta 1 hour
Total Time 2 hours 10 min.,
Servings 13
Autor Wędrówki po kuchni

Ingredients

Składniki

    Ciasto kruche

    • 225 g mąki pszennej
    • 150 g zimnego masła
    • 5 łyżek cukru
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa

    • 750 g twarogu
    • 2-3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
    • 150 g cukru
    • 1 jajko
    • 1 budyń waniliowy
    • 1 łyżeczka pasty waniliowej *

    Dodatkowo

    • 6 sztuk dojrzałych brzoskwiń
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Instructions

    Przygotowanie

      Ciasto

      • Ciasto kruche najlepiej przygotować na stolnicy. Do mąki dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, cukier oraz proszek do pieczenia. Siekamy składniki nożem do momentu powstania drobnej kruszonki. Następnie dodajemy jajko i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na trzy części. Dwie części łączymy razem, wkładamy do woreczka foliowego i chłodzimy w lodówce około godziny. Mniejszą część ciasta również wkładamy do woreczka foliowego i chłodzimy w zamrażarce.
      • Brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do miseczki i odstawiamy na bok.

      Masa serowa

      • Ser mielimy dwukrotnie. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na małych obrotach miksera, aby nie napowietrzyć masy, do całkowitego połączenia się składników.
      • Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim spód tortownicy. Na kruchy spód przekładamy masę serową. Na masie układamy dwie warstwy brzoskwiń w plasterkach.
      • Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażarki. Tak przygotowany sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 50 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Sernik najlepiej kroić po 12 godzinach.

      Odnośniki

      • * można zastąpić ekstraktem z wanilii/laską wanilii