Lato, ach lato! Słońce, wakacje, cudowna pogoda. I te wszystkie soczyste owoce, karmione promieniami słońca, które wręcz eksplodują smakiem. Trzeba przyznać, że nie ma nic lepszego w upalny dzień, niż kawałek soczystego arbuza. A co powiecie na sałatkę z arbuza? Lekką, orzeźwiającą, inspirowaną cypryjskim smakiem. W jej każdym kęsie odnajdziecie słodycz arbuza, przełamaną lekko słonym smakiem sera halloumi. Do tego świeża sałata, chrupiące płatki migdałów i delikatna czerwona cebula. Smak podkręca odrobina płatków chili, dzięki którym sałatka nabiera charakteru. Plus ta różnorodność tekstur, smaków i kolorów na jednym talerzu. Wspaniała kompozycja smaków, którymi można delektować się bez końca!
Prep Time 10 min.,min.,
Cook Time 5 min.,min.,
Total Time 15 min.,min.,
Servings 2
Autor Wędrówki po kuchni
Ingredients
Składniki
300 g arbuza
180 g sera halloumi
2 garści sałaty *
1 średnia cebula czerwona
2 łyżki płatków migdałowych
1 łyżka nasion chia **
Dressing
60 ml oliwy z oliwek Extra Vergine
5-6 łyżek soku z cytryny
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 pełna łyżeczka miodu
⅓ łyżeczki płatków chili
pieprz biały
Instructions
Przygotowanie
Dressing
Do oliwy dodajemy sok z cytryny, sos sojowy, miód oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników.
Sałatka
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie pół plasterki. Schłodzonego arbuza dzielimy na plastry, oczyszczamy z pestek i odcinamy skórkę. Miąższ arbuza kroimy w małą kostkę. Ser halloumi kroimy w plastry i grillujemy na patelni grillowej z obu stron.
Na talerzu układamy sałatę, ser halloumi oraz cebulę. Polewamy przygotowanym wcześniej dressingiem i posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi. Opcjonalnie można również posypać nasionami chia. Sałatkę podajemy od razu. Smacznego!
Odnośniki
* można użyć dowolnej sałaty. Ja użyłam miksu sałat Baby Leaf** opcjonalnie