Niezwykle popularna na całych Bałkanach pasta o jaskrawopomarańczowym kolorze. Przepisów na ajvar jest wiele. W oryginalnym przepisie pasta jest robiona na bazie pieczonej papryki z dodatkiem bakłażanów, ale ten przepis jest nieco uproszczony. Ajvar występuje również w wersji klasycznej i ostrej i taką wersję właśnie wam przedstawiam. Doskonała do mięsa z grilla, szczególnie rozmaitych kiełbasek i kotlecików. Świetnie się sprawdza do przekąsek jak i do kanapek.
Prep Time 20 min.,min.,
Cook Time 35 min.,min.,
Total Time 55 min.,min.,
Autor Małgorzata Hert
Ingredients
Składniki
3kgpapryki czerwonej
600gkoncentratu pomidorowego 30%
500gcukru
370mloctu 10%
250mloleju
80gsoli
20gmielonej papryki chilli
2główki czosnku
7liści laurowych
7ziaren ziela angielskiego
Instructions
Przygotowanie
Paprykę myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Czosnek dzielimy na ząbki i obieramy. Paprykę i czosnek przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy przyprawy, olej, cukier, ocet i koncentrat.
Mieszamy i gotujemy 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie i miksujemy na gładka masę. Tak przygotowaną pastę przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 20 minut w temperaturze 180′.Smacznego!