Go Back
Print

Duńska zupa z porów

Już starożytni Egipcjanie i Rzymianie doceniali wyrafinowany smak i właściwości lecznicze pora. Przez długie wieki był traktowany jako pokarm dla ubogich. Dopiero na początku XX wieku trafił do wykwintnej kuchni francuskiej i zyskał szerokie grono wielbicieli. W mojej kuchni por zajmuje wysokie miejsce, jeśli chodzi o jego spożywanie. Jest składnikiem wielu zup, surówek, sałatek czy zapiekanek. Dziś zapraszam Was na lekką i niezwykle smaczną zupę. W roli głównej por - lekkostrawny, oczyszczający, zasadotwórczy i bardzo zdrowy.
Prep Time 15 min.,
Cook Time 20 min.,
Total Time 35 min.,
Servings 4
Autor Małgorzata Hert

Ingredients

Składniki

  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 150 g szynki
  • 100 g serka topionego
  • 3 pory
  • 2 średnie cebule
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz czarny
  • sól

Dodatkowo

  • 3 łyżki cheddara
  • natka pietruszki

Instructions

Przygotowanie

  • Białą część pora kroimy w cienkie półplasterki. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę, pory. Podsmażamy na małym ogniu przez 5 minut. Następnie zalewamy bulionem, dodajemy serek topiony i pokrojoną w paseczki szynkę. Gotujemy na średnim ogniu przez 15-20 minut.
  • Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i gałka muszkatołową. Na koniec dodajemy wcześniej zahartowaną śmietanę. Przed podaniem zupę posypujemy startym serem i posiekaną natką pietruszki. Podajemy z grzankami lub świeżą bagietką.
    Smacznego!