Już starożytni Egipcjanie i Rzymianie doceniali wyrafinowany smak i właściwości lecznicze pora. Przez długie wieki był traktowany jako pokarm dla ubogich. Dopiero na początku XX wieku trafił do wykwintnej kuchni francuskiej i zyskał szerokie grono wielbicieli. W mojej kuchni por zajmuje wysokie miejsce, jeśli chodzi o jego spożywanie. Jest składnikiem wielu zup, surówek, sałatek czy zapiekanek. Dziś zapraszam Was na lekką i niezwykle smaczną zupę. W roli głównej por - lekkostrawny, oczyszczający, zasadotwórczy i bardzo zdrowy.
Prep Time 15 min.,min.,
Cook Time 20 min.,min.,
Total Time 35 min.,min.,
Servings 4
Autor Małgorzata Hert
Ingredients
Składniki
1,5litra bulionu warzywnego
150gszynki
100gserka topionego
3pory
2średnie cebule
4łyżki masła klarowanego
2łyżki śmietany 18%
gałka muszkatołowa
pieprz czarny
sól
Dodatkowo
3łyżki cheddara
natka pietruszki
Instructions
Przygotowanie
Białą część pora kroimy w cienkie półplasterki. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę, pory. Podsmażamy na małym ogniu przez 5 minut. Następnie zalewamy bulionem, dodajemy serek topiony i pokrojoną w paseczki szynkę. Gotujemy na średnim ogniu przez 15-20 minut.
Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i gałka muszkatołową. Na koniec dodajemy wcześniej zahartowaną śmietanę. Przed podaniem zupę posypujemy startym serem i posiekaną natką pietruszki. Podajemy z grzankami lub świeżą bagietką.Smacznego!