Go Back
Pierniczki to tradycja związana ze świętami Bożego Narodzenia, głęboko zakorzeniona w polskiej kulturze. Już sam zapach podczas pieczenia wprowadza nas w świąteczny nastrój. Ich wypiekanie to przede wszystkim wielka frajda dla dzieci. One przecież najbardziej lubią wycinanie z ciasta różnych kształtów. A świąteczne pierniki mają tę zaletę, że mogą przybierać różnorodne formy. Od świętych Mikołajów, choinek, bombek choinkowych - po ludziki w świątecznym przebraniu. Ten przepis jest o tyle dobry, że nie wymaga pieczenia ich kilka tygodni przed świętami. Ale zdecydowanie są najlepsze, kiedy poleżą przynajmniej dwa tygodnie, dlatego polecam je przygotować trochę wcześniej.
Przygotowanie15 min.
Gotowanie10 min.
Czas całkowity25 min.
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Pierniczki

    • 400 g mąki tortowej
    • 130 g cukru
    • 100 g masła roztopionego
    • 100 g miodu
    • 2 jajka
    • 1 łyżka przyprawy korzennej
    • 1 łyżka kakao
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Lukier

    • 1 białko
    • 1 szklanka cukru pudru
    • łyżka soku z cytryny

    Przygotowanie

      Pierniczki

      • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Ciasto jest lekko klejące, ale nie należy dodawać więcej mąki. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na całą noc.
      • Następnego dnia ciasto wałkujemy na grubość około 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Przy pomocy foremki wycinamy pierniczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 8-10 minut. Czas pieczenia jest zależny od wielkości i grubości pierniczków. Upieczone pierniczki studzimy na kratce. Początkowo pierniczki są dość twarde, ale po jakimś czasie zmiękną.

      Lukier

      • Do białka dodajemy cukier i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Ilość cukru zależy od wielkości jajka. Dodajemy sok z cytryny lub ulubiony aromat i mieszamy. Lukier powinien być dość gęsty. Tak przygotowanym lukrem dekorujemy pierniczki. Lukier w czasie pracy może zgęstnieć. Wtedy należy dodać odrobiną wody lub soku z cytryny. Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
        Smacznego!