Go Back
Print

Kapuśniak

Jest to bardzo popularna w Polsce zupa - sycąca, rozgrzewająca o zdecydowanym, kwaśnym smaku. Najczęściej pojawia się na naszych stołach jesienno - zimową porą, kiedy nasz organizm potrzebuje się rozgrzać i nabrać energii. Podana z kromką świeżego pieczywa może stanowić pełen, sycący posiłek.
Prep Time 15 min.,
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 15 min.,
Servings 6
Autor Małgorzata Hert

Ingredients

Składniki

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 400 g żeberek wieprzowych
  • 4 większe ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • ¼ selera
  • ½ pora
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • majeranek
  • pieprz czarny
  • sól

Zasmażka

  • 2 łyżki mąki
  • oliwa

Dodatkowo

  • natka pietruszki

Instructions

Przygotowanie

  • Warzywa obieramy. Żeberka zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10 minut. Usuwamy zebrane na wierzchu szumowiny, dodajemy korzeń pietruszki, marchew, selera, pora i pół łyżeczki soli. Wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie.
  • Z ugotowanego wywaru wyjmujemy mięso, warzywa i przyprawy. Do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodajemy kapustę kiszoną. Jeśli zachodzi taka potrzeba, możemy ją pokroić. Gotujemy kolejne 20 minut.
  • Do zupy dodajemy pokrojona marchew z wywaru i mięso z żeberek. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną drobno cebulę i smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli. Cebulę bez oleju przekładamy do zupy. Do pozostałego oleju na którym smażyła się cebulka dodajemy mąkę, dokładnie rozprowadzamy i podsmażamy chwilkę, aby powstała zasmażka. Do zupy dodajemy zasmażkę i doprawiamy do smaku sporą ilością pieprzu, otartym majerankiem i solą. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.
    Smacznego!