Go Back
Print

Pulpety z ryżem

Apetyczne kulki formowane z ulubionego rodzaju mięsa to dzisiejszy pomysł na przepyszny, domowy obiad. Danie szczególnie lubiane przez dzieci, ale i w gronie starszych osób cieszą się dużym uznaniem. Mogą stanowić świetną alternatywę dla klasycznych kotletów. Są mniej kaloryczne, mięciutkie i bardzo pożywne.
Prep Time 20 min.,
Cook Time 25 min.,
Total Time 45 min.,
Servings 6
Autor Małgorzata Hert

Ingredients

Składniki

    Pulpety

    • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
    • litra lekkiego bulionu mięsnego
    • 100 g ryżu
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 2 łyżki mielonych otrąb
    • 1 jajko
    • pieprz czarny
    • sól

    Sos

    • 400 g pomidorów pelati
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • ½ łyżeczki bazylii suszonej
    • ½ łyżeczki cukru
    • 2 łyżki mąki
    • pieprz czarny
    • sól

    Instructions

    Przygotowanie

    • Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Do mięsa dodajemy przestudzony ryż, jajko, otręby i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku przyprawami. Mieszamy do połączenia się składników. Formujemy niewielkie pulpety.
    • Bulion doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pulpety przez 5 minut. Pulpeciki wyjmujemy na talerz. Do wywaru dodajemy zblendowane pomidory i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy na małym przez 20 minut. Mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody i dodajemy do sosu. Do tak przygotowanego sosu wkładamy pulpeciki. Podajemy z ziemniakami.
      Smacznego!

    Notes

    • do przygotowania pulpetów warto kupić kawałek mięsa i samodzielnie zmielić go w domu. Gwarantuje nam to jakość i smak dania
    • gęstość sosu można regulować według własnych upodobań