Apetyczne kulki formowane z ulubionego rodzaju mięsa to dzisiejszy pomysł na przepyszny, domowy obiad. Danie szczególnie lubiane przez dzieci, ale i w gronie starszych osób cieszą się dużym uznaniem. Mogą stanowić świetną alternatywę dla klasycznych kotletów. Są mniej kaloryczne, mięciutkie i bardzo pożywne.
Prep Time 20 min.,min.,
Cook Time 25 min.,min.,
Total Time 45 min.,min.,
Servings 6
Autor Małgorzata Hert
Ingredients
Składniki
Pulpety
500gmięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1½litra lekkiego bulionu mięsnego
100gryżu
2łyżki koncentratu pomidorowego
2łyżki mielonych otrąb
1jajko
pieprz czarny
sól
Sos
400gpomidorów pelati
2łyżki koncentratu pomidorowego
½łyżeczki bazylii suszonej
½łyżeczki cukru
2łyżki mąki
pieprz czarny
sól
Instructions
Przygotowanie
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Do mięsa dodajemy przestudzony ryż, jajko, otręby i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku przyprawami. Mieszamy do połączenia się składników. Formujemy niewielkie pulpety.
Bulion doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pulpety przez 5 minut. Pulpeciki wyjmujemy na talerz. Do wywaru dodajemy zblendowane pomidory i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy na małym przez 20 minut. Mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody i dodajemy do sosu. Do tak przygotowanego sosu wkładamy pulpeciki. Podajemy z ziemniakami.Smacznego!
Notes
do przygotowania pulpetów warto kupić kawałek mięsa i samodzielnie zmielić go w domu. Gwarantuje nam to jakość i smak dania
gęstość sosu można regulować według własnych upodobań