Go Back
Print

Aromatyczny kurczak otulony boczkiem

Filet z piersi kurczaka to chude mięso, które bardzo szybko i łatwo można przyrządzić na wiele sposobów. Możemy usmażyć z nich kotlety, udusić w sosie, upiec je lub zgrillować. Przekonam Was, że to delikatne mięso z kurczaka nie musi być nudne. Wystarczą odpowiednie zioła, odrobina wina i kilka plastrów bekonu, aby stworzyć aromatyczne i pyszne danie. Zapraszam!
Prep Time 10 min.,
Cook Time 10 min.,
Total Time 20 min.,
Servings 3
Autor Małgorzata Hert

Ingredients

Składniki

  • 3 małe filety z kurczaka
  • 6 cienkich plasterków surowego boczku wędzonego
  • ½ szklanki wina białego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego lub świeżego
  • przyprawa do steków
  • świeży tymianek
  • oliwa
  • sól

Dodatkowo

  • krem balsamiczny

Instructions

Przygotowanie

  • Filety myjemy, kroimy na mniejsze części. Moje były na prawdę małe, więc wystarczyło przekroić je na 2 części. Oprószamy tymiankiem, solą i przyprawą do steków. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Każdy kawałek kurczaka owijamy plasterkiem boczku. Do środka, pod boczek wsuwamy gałązkę tymianku.
  • Na patelnię wlewamy tyle oliwy,aby przykryła dno. Filety smażymy z każdej strony, aż się zrumienią. Dodajemy wino, potrząsamy patelnią, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Dusimy do momentu, aż wino odparuje. Podajemy z ziemniakami lub ryżem. Dekorujemy kremem balsamicznym, który idealnie komponuje się z daniem.
    Smacznego!