Filet z piersi kurczaka to chude mięso, które bardzo szybko i łatwo można przyrządzić na wiele sposobów. Możemy usmażyć z nich kotlety, udusić w sosie, upiec je lub zgrillować. Przekonam Was, że to delikatne mięso z kurczaka nie musi być nudne. Wystarczą odpowiednie zioła, odrobina wina i kilka plastrów bekonu, aby stworzyć aromatyczne i pyszne danie. Zapraszam!
Prep Time 10 min.,min.,
Cook Time 10 min.,min.,
Total Time 20 min.,min.,
Servings 3
Autor Małgorzata Hert
Ingredients
Składniki
3małe filety z kurczaka
6cienkich plasterków surowego boczku wędzonego
½szklanki wina białego
2ząbki czosnku
1łyżeczka tymianku suszonego lub świeżego
przyprawa do steków
świeży tymianek
oliwa
sól
Dodatkowo
krem balsamiczny
Instructions
Przygotowanie
Filety myjemy, kroimy na mniejsze części. Moje były na prawdę małe, więc wystarczyło przekroić je na 2 części. Oprószamy tymiankiem, solą i przyprawą do steków. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Każdy kawałek kurczaka owijamy plasterkiem boczku. Do środka, pod boczek wsuwamy gałązkę tymianku.
Na patelnię wlewamy tyle oliwy,aby przykryła dno. Filety smażymy z każdej strony, aż się zrumienią. Dodajemy wino, potrząsamy patelnią, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Dusimy do momentu, aż wino odparuje. Podajemy z ziemniakami lub ryżem. Dekorujemy kremem balsamicznym, który idealnie komponuje się z daniem.Smacznego!