W poszukiwaniu najlepszych smaków zaglądamy do Azji, gdzie możemy spotkać mnóstwo orientalnych zapachów i smaków. Kuchnia azjatycka powszechnie uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. Należą do niej kuchnia tajska, japońska, indyjska, koreańska i wiele innych. Zapraszam Was na danie dość proste i szybkie w przygotowaniu. Kawałki kurczaka, mleko kokosowe i ostra, czerwona pasta curry z kilkoma dodatkowymi składnikami tworzy na prawdę niebywale smaczne i aromatyczne danie.
Przygotowanie15 min.
Gotowanie15 min.
Czas całkowity30 min.
Porcje: 4
Autor: Małgorzata Hert
Składniki
- 400 g filetów z kurczaka
- 600 ml bulionu drobiowego *
- 400 ml mleka kokosowego
- 120 g mrożonego zielonego groszku
- 8 kolb mini kukurydzy
- 160 g makaronu ryżowego
- 2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie
Szalotkę i czosnek drobno siekamy. Filet z kurczaka kroimy w kostkę. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szalotkę i czosnek. Chwilę podsmażamy, aby cebulka się zeszkliła. Dodajemy pastę curry, mieszamy i podsmażamy około 2 minut na średnim ogniu. Wlewamy bulion, mleko kokosowe, dodajemy sok z limonki, sos rybny, cukier brązowy oraz kurczaka.
Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie dodajemy groszek i kolby kukurydzy. Gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty. Do miseczek rozkładamy wcześniej przygotowany makaron i zalewamy gorącą zupą.いただきます!!!
- pasty curry można dodać więcej lub mniej. Pamiętajmy jednak, że to kuchnia azjatycka i zupa ma być ostra
- nie próbujcie zastąpić pasty curry przyprawą curry. To zupełnie dwa różne smaki i efekt nie będzie ten sam