Makowiec jest nieodłączną częścią świąt Bożego Narodzenia. Według wierzeń ludowych spożywany w Wigilię ma zapewnić nam szczęście. W moim domu makowce czy też strucle makowe pieczone są w dużych ilościach. Lubimy je podjadać od Wigilii do samego sylwestra. Puszyste, drożdżowe ciasto z dużą ilością maku i bakaliami, pachnące miodem łatwo się przechowuje i długo zachowuje świeżość.
Przygotowanie1 godz.
Gotowanie50 min.
Czas całkowity1 godz. 50 min.
Porcje: 24
Autor: Małgorzata Hert
Ciasto drożdżowe
- 600 g mąki pszennej
- 45 g świeżych drożdży
- 6 żółtek
- 180 ml mleka
- 150 g masła
- 6 łyżek cukru
- 1½ łyżki oleju
- ½ łyżeczki soli
- 1½ łyżki spirytusu
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Masa makowa
- 500 g maku
- 6 białek
- 250 g cukru
- 60 g masła
- 100 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich
- 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 3 łyżki miodu
- szczypta soli
Ciasto drożdżowe
Do kubeczka wsypujemy łyżkę mąki i łyżkę cukru. Dodajemy pokruszone drożdże i dwie łyżki ciepłego mleka. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. W tym czasie do dużej miski przesiewamy mąkę. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. Do mąki dodajemy zaczyn drożdżowy, ciepłe mleko i pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie, drożdżowe ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Masa makowa
Mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Odsączamy mak z nadmiaru wody. Najlepiej użyć do tego sitka i lnianej ściereczki. Suchy mak mielimy dwukrotnie. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut, po czym odsączamy z wody. Orzechy drobno siekamy, masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Białka ubijamy z solą na sztywną piankę. Nie przerywając ubijania dodajemy partiami cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Do maku dodajemy wszystkie składniki, mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 3 równe części. Każdą część rozwałkowujemy cienko na prostokątne placki. Nakładamy masę makową, zostawiając około 2 -3 cm wolnej przestrzeni na brzegach. Zwijamy ciasno w rulon, podwijając brzegi do środka, aby zamknąć struclę.
Gotowe strucle przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte strucle smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170’C. Pieczemy około 40-50 minut. Po wystudzeniu dowolnie dekorujemy lukrem, czekoladą lub cukrem pudrem.
- rolady makowe można upiec również w foremce keksowej
- do masy makowej można użyć dowolnego aromatu. Ja nie dodaję, gdyż kojarzy mi się ze sklepowymi makowcami
- wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny mieć temperaturę pokojową
- makowiec w czasie pieczenia lubi pęknąć gdzieś po boku. To normalne, więc zupełnie się tym nie przejmujcie