Go Back
Czy są tu miłośnicy orzechów?
Jeśli tak, to mam dla Was pomysł na pyszne, weekendowe ciasto z mnóstwem chrupiących orzechów! Wspaniała i delikatna babka wzbogacona subtelnym smakiem kruszonki wykonanej z orzechów, brązowego cukru i cynamonu - niebo w gębie! Uwierzcie mi, że na prawdę nic więcej do niej nie trzeba. Wystarczy filiżanka aromatycznej kawy lub herbaty i dobra książka. Zestaw idealny na leniwe popołudnie. Gorąco Wam polecam
Przygotowanie20 min.
Gotowanie45 min.
Czas całkowity1 godz. 5 min.
Drukuj
5 from 5 votes
Porcje: 12
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 340 g mąki
  • 200 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 230 g kwaśniej śmietany
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Kruszonka orzechowa

  • 150 g orzechów *
  • 100 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

  • W małej misce mieszamy ze sobą brązowy cukier, posiekane orzechy i cynamon, odstawiamy na bok. Do miękkiego masła dodajemy cukier i ucieramy do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, jogurt i pastę z wanilii. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Mieszamy do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy.
  • Formę do pieczenia smarujemy masłem. Na spód formy wysypujemy połowę kruszonki orzechowej i wykładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy drugą kruszonkę orzechową , przykrywamy resztą ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175'C i pieczemy 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy około 15 minut, po czym wyjmujemy z formy.

Odnośniki

  • * użyłam miksu orzechów: pecan, laskowych, brazylijskich i nerkowców

Uwagi dodatkowe