Go Back
Tradycja picia kompotu najprawdopodobniej ma ponad 700 lat historii i pochodzi z czasów Imperium Osmańskiego. Tradycyjny polski kompot niestety trafił do lamusa i został zastąpiony przez kartonikowe soki, napoje, nektary i oranżady. To wielka szkoda, ponieważ kompot jest niczym innym jak odwarem z owoców, który świetnie wspiera nasze zdrowie, a ponadto świetnie smakuje. W upalne dni nie ma nic bardziej orzeźwiającego niż szklanka dobrze schłodzonego kompotu.
Przygotowanie15 min.
Gotowanie20 min.
Czas całkowity35 min.
Porcje: 8
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 600 g rabarbaru
  • 100 g cukru

Dodatkowo

  • listki mięty
  • kostki lodu

Przygotowanie

  • Łodygi rabarbaru dokładnie myjemy i kroimy w 1 cm kawałki. Zalewamy wodą tak,aby dobrze przykryć rabarbar. Dodajemy cukier i gotujemy do momentu, aż rabarbar będzie miękki. Jeśli zachodzi taka potrzeba dosładzamy i uzupełniamy wodą. Tak przygotowany kompot należy schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu dobrze jest do kompotu wrzucić parę listków świeżej mięty, co zdecydowanie podkreśli smak. Podajemy dobrze schłodzony, najlepiej z kostkami lodu.
    Smaczego!

Uwagi dodatkowe

  • ilość cukru należy dopasować do własnych upodobań