No to klops! Ale nie byle jaki! Z niespodzianką! A kto nie lubi niespodzianek? - szczególnie tak smacznych. Klops z jajkiem w cieście francuskim to tradycyjna potrawa wielkanocna, bez której trudno wyobrazić sobie Wielkanoc. Jajka zatopione w soczystym mięsie pachnącym mnóstwem przypraw, a wszystko otulone delikatnym ciastem francuskim. Świetnie smakuje zarówno na gorąco, podany z sosem chrzanowym czy grzybowym jak i na zimno w formie przekąski.
Przygotowanie25 min.
Gotowanie1 godz.
Czas całkowity1 godz. 15 min.
Porcje: 8
Autor: Małgorzata Hert
Składniki
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 1 duża cebula
- 1 czerstwa bułka
- 150 ml mleka
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżeczki czubricy czerwonej
- 2 łyżeczki musztardy
- pieprz czarny
- sól
Dodatkowo
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie
Cebulę obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy, aż nasiąknie. Następnie dokładnie odciskamy w dłoniach. Mięso mielimy razem z bułką i cebulą. Do mięsa dodajemy jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
Następnie połowę mięsa wykładamy na blat, układamy na nim wzdłuż ugotowane jajka obtoczone wcześniej w mące. Przykrywamy drugą porcją mięsa i formujemy zgrabny rulon. Tak przygotowane mięso owijamy ciasno ciastem francuskim. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na około 60 minut.Smacznego!