Go Back
Klarowane masło czyli masło ghee (ghi) jest bardzo cenione przede wszystkim w kuchni indyjskiej. Klarowanie jest procesem podczas którego masło oczyszczane jest z białka i innych substancji. W efekcie otrzymujemy czysty, klarowny tłuszcz o doskonałych właściwościach. Zaletą masła ghee jest to, że nie przypala się, posiada długi okres przechowywania nawet bez lodówki. Delikatne i subtelne, doskonale podkreśla smak potraw. Nadaje się do smażenia w zasadzie wszystkiego, gotowania i wypieków. Jest idealne do sosów, które powstają na bazie masła.
Przygotowanie5 min.
Gotowanie15 min.
Czas całkowity20 min.
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 500 g masła 82%

Przygotowanie

  • Masło wkładamy do rondelka, najlepiej takiego z grubym dnem i podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Podgrzewamy do momentu kiedy na powierzchni masła utworzy się piana. Chwilę jeszcze podgrzewamy masło, następnie zdejmujemy z ognia i łyżką delikatnie pozbywamy się piany, która utworzyła się na powierzchni. Powierzchnia płyny musi być czysta.
  • Na dnie nadal pozostaje druga warstwa białkowa, dlatego nie potrząsamy garnkiem i nie mieszamy. Przelewamy sklarowane masło do miseczki. Czynność tą wykonujemy bardzo powoli, aby druga część białka nie dostała się do miseczki z masłem klarowanym. Przelewanie przerywamy w momencie, gdy na dnie garnka pozostanie jedynie wytrącone białko.
    बॉन एपेतीत!

Uwagi dodatkowe

  • masło do klarowania powinno być bardzo dobrej jakości o zawartości tłuszczu minimum 82%Nie może zawierać środków chemicznych i dodatku olejów
  • możemy sklarować dowolną ilość masła
  • masło przechowujemy w słoiku lub szczelnie zamkniętym pojemniku
  • dużą ilość możemy po porcjować, zawinąć w pergamin i przechowywać w lodówce