W Irlandii Halloween to czas zabaw. Kościotrupy, pająki, wiedźmy i czarownice zdobią niemalże każdy dom. Tymczasem w Polsce ludzie sprzątają groby, kupują znicze i kwiaty. Jest to zdecydowanie czas zadumy nad przemijaniem i refleksji nad sensem życia. Ot tak właśnie różnią się te dwa światy. Ja szanuję każdy sposób celebrowania Święta Zmarłych. Mieszkam w Irlandii Półn., przed domem powiewają czarownice, nietoperze i inne ozdoby. W ten wieczór drzwi się nie zamykają - przebrane dzieciaki co chwilę pukają do drzwi oczekując mnóstwa cukierków. Nie przeszkadza mi to jednak w tym, aby znaleźć czas na zadumę nad przemijaniem i refleksję nad sensem życia. Powracając do tematu: na Halloween proponuję babeczki Red Velvet w lekko krwistym klimacie. Mięciutkie i wilgotne, pokryte delikatnym, białym kremem z widocznym śladem po ugryzieniu wampira.
Przygotowanie20 min.
Gotowanie25 min.
Czas całkowity45 min.
Porcje: 24
Autor: Małgorzata Hert
Babeczki
- 425 g mąki pszennej
- 250 ml maślanki
- 220 g cukru
- 375 ml oleju
- 2 duże jajka
- 2 łyżki ciemnego kakao
- ½ łyżeczki czerwonego barwnika w żelu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki białego octu
Krem
- 300 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2½ łyżki cukru pudru
Babeczki
Do oleju dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach. Ucierając, dodajemy po jednym jajku, czerwony barwnik, kakao i wanilię. Następnie cały czas ucierając dodajemy na przemian maślankę z mąką. W małej miseczce mieszamy razem sodę i ocet. Powstanie piana, którą dodajemy do ciasta i miksujemy na średnich obrotach. Gotowym ciastem napełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 20-25. Gotowe babeczki studzimy na kratce.
Krem
Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy, aby składniki dokładnie się połączyły. Śmietana jak i serek mascarpone przed ubijaniem powinny być dobrze schłodzone. Tak przygotowanym kremem dekorujemy babeczki.
Dżem wiśniowy podgrzewamy chwilę w mikrofali, aby jego konsystencja była bardziej płynna. Następnie przy pomocy blendera miksujemy, aby nie były widoczne cząstki owoców. Dżem przekładamy do rękawa cukierniczego, odcinamy róg i dekorujemy babeczki.