Go Back
Print

Pomidorowa z makaronem

Pierwszy zapisany przepis na zupę pomidorową pochodzi z 1872 roku i został spisany przez Marię Parloę w Stanach Zjednoczonych. Słynna zupa Campbella - rocznik 1897 - rozsławiła spożywanie pomidorów w tej formie. Tak twierdzą Amerykanie, jednak patrząc chociażby na historię polskiej kuchni możemy podejrzewać, że przepisy na zupę pomidorową rozwijały się i były zapisywane także w Europie. Zupa pomidorowa przywodzi na myśl zapach domu i wspomnienie dzieciństwa. Przepisy na to danie, nawet jeśli wzbogacone są o zmyślne składniki, zawsze opierają się na jednym, wspólnym elemencie - pomidorach. Zupa pomidorowa to klasyk i chyba każdy potrafi ją ugotować, jednak wszędzie smakuje inaczej. Sekret tkwi przede wszystkim w jakości produktów.
Prep Time 10 min.,
Cook Time 30 min.,
Total Time 40 min.,
Servings 6
Autor Małgorzata Hert

Ingredients

Składniki

  • litra domowego rosołu
  • 500 g pomidorów pelati
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietany
  • pieprz czarny
  • cukier
  • sól

Dodatkowo

  • 250 g makaronu conchiglie*
  • świeża natka pietruszki

Instructions

Przygotowanie

  • Rosół doprowadzamy do wrzenia, dodajemy zmiksowane pomidory pelati i gotujemy na wolnym ogniu około 20 -30 minut. Pamiętajcie, że im dłużej gotują się pomidory, tym bardziej podkreślamy ich smak. Do gotującej się zupy dodajemy przyprawy i śmietanę. Gotujemy jeszcze chwilkę na małym ogniu.
  • Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Do miseczek nakładamy porcje makaronu, zalewamy gorącą zupą. Podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

Odnośniki

  • * można użyć innego makaronu np. penne rigate, farfalle, fusilloni czy eliche

Notes

  • w wersji dietetycznej śmietanę polecam zastąpić mlekiem
  • zamiast natki pietruszki można użyć koperku
  • nie polecam kostek rosołowych, zdecydowanie negatywnie wpłynie to na smak zupy
  • wskazane jest użycie świeżych pomidorów. Należy je wcześniej sparzyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i posiekać