Go Back
Eton Mess, czyli bałagan z Eton to bardzo prosty, klasyczny brytyjski deser, który przygotujecie w kilka chwil. Wspaniałe połączenie delikatnej śmietanki, chrupiącej bezy i soczystych owoców-przeważnie truskawek. Warto jednak czasem zrezygnować z klasyki i poszukać nowych, ciekawych smaków. I tak też uczyniłam. Truskawki zamieniłam na dojrzałe kiwi, które znakomicie komponuje się ze słodyczą bezy i śmietanki. Cudowny deser, który rozpieszcza i zdecydowanie poprawia humor!
Przygotowanie15 min.
Porcje: 4
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 6-8 sztuk dojrzałych owoców kiwi
  • 20 małych bez
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1-2 łyżki płynnego miodu

Przygotowanie

  • Owoce kiwi obieramy ze skóry. Jeden owoc odkładamy do dekoracji. Pozostałe owoce miksujemy w blenderze na mus, dodajemy do smaku miód i mieszamy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy pod koniec ubijania ekstrakt z wanilii i cukier puder. W szklankach układamy kolejno wszystkie składniki. Najpierw mus z kiwi, następnie pokruszone bezy i ubitą śmietanę. Deser dekorujemy plasterkami kiwi. Podajemy schłodzone.
    Enjoy your meal!