Jesteśmy w Anglii - kraju monarchii, popołudniowej herbaty i londyńskiego metra. Tikka Masala to podobno danie narodowe Brytyjczyków. Masala był dodawany, aby zaspokoić życzenia Anglików chcących mieć mięso podane w sosie. I w ten sposób Robin Cook ogłosił kurczaka Tikka Masala brytyjską potrawą narodową. Danie jednak zapożyczone jest z kuchni Indyjskiej, gdzie przeplatają się wspaniałe smaki i aromaty tej kuchni. Delikatne kawałki kurczaka w aromatycznym sosie masala - tyle smaku i wspaniałych aromatów na jednym talerzu. Danie idealnie komponuje się z winem Chardonnay.
Prep Time 25 min.,min.,
Cook Time 30 min.,min.,
Total Time 55 min.,min.,
Servings 5
Autor Małgorzata Hert
Ingredients
Składniki
Marynata
5sztuk filetów z piersi kurczaka
200gjogurtu naturalnego
2świeże papryczki chili
7½cmświeżego imbiru
2ząbki czosnku
1łyżeczka gorczycy
1łyżka papryki w proszku
2łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
2łyżeczki mielonej kolendry
2łyżki garam masala
oliwa
Sos
500mlwody
2średnie cebule
6ząbków czosnku
110mlśmietany kremówki
300gpomidorów krojonych z puszki
1łyżka masła ghee
1łyżka garam masala
mała garść mielonych orzechów nerkowca lub migdałów
sól morska
garść świeżej kolendry
1limonka
Dodatkowo
1limonka
Instructions
Przygotowanie
Marynata
Czosnek rozgniatamy, imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Papryczki myjemy, usuwamy pestki, drobno kroimy i dodajemy do imbiru i czosnku. W garnku podgrzewamy sporą porcję oliwy i dodajemy gorczycę. Kiedy zacznie strzelać odławiamy gorczycę, a oliwę dodajemy do wcześniej przygotowanych przypraw. Do powstałej marynaty dodajemy paprykę w proszku, kmin rzymski, mieloną kolendrę i garam masalę.
Marynatę dzielimy na dwie części. Do jednej części marynaty dodajemy jogurt naturalny i wszystko mieszamy, aby składniki się połączyły. Dodajemy do niej pokrojonego w większą kostkę kurczaka, dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Kurczaka smażymy na grillowej patelni.
Sos
W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i drugą połowę marynaty. Smażymy na małym ogniu przez około 15 minut uważając, aby cebula niezbrązowiała. Dodajemy zblendowane pomidorowy, mielone orzechy, wodę i pół łyżeczki soli. Mieszamy i dusimy przez kilka minut, aż sos odparuje i delikatnie zgęstnieje.
Dodajemy śmietankę i łyżkę przyprawy garam masala. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i dodajemy kurczaka. Mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku sokiem z limonki. Danie podajemy z ryżem parabolied lub basmati. Do dania świetnie pasują do tego warzywa blanszowane na łyżce masła z dodatkiem ząbka czosnku i soli. Przed podaniem posypujemy posiekaną kolendrą, skrapiamy sokiem z limonki i ozdabiamy plasterkiem limonki.बॉन एपेतीत !