Wigilijny wieczór - jeden z najmagiczniejszych dni w roku. Nie może zabraknąć najbliższej rodziny, bieluśkiego opłatka, kolęd i dwunastu potraw. W każdej rodzinie na stole pojawiają się tradycyjne potrawy. Na naszym świątecznym stole obowiązkowo pojawia się ryby po grecku, kompotu z suszu czy zapiekanka śledziowa. Nie może zabraknąć również domowych uszek z grzybami. W tym roku zostało mi sporo farszu, więc na szybko powstała dodatkowa potrawa na wigilijny stół w postaci wspaniałych pierożków z grzybami w cieście francuskim. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, obowiązkowo w towarzystwie gorącego barszczu czerwonego na domowym zakwasie.
Przygotowanie25 min.
Gotowanie50 min.
Czas całkowity1 godz. 15 min.
Porcje: 12
Autor: Małgorzata Hert
Składniki
- 2 arkusze ciasta francuskiego
- 300 g kapusty kiszonej
- 20 g suszonych grzybów leśnych
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- pieprz czarny
- sól
Przygotowanie
Do garnka wrzucamy grzyby, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc. Na drugi dzień dodajemy do grzybów liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem do momentu, aż grzyby będą miękkie. Odcedzamy na sicie i drobno siekamy.
Kapustę kiszoną zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy na sicie, odciskamy dłońmi z nadmiaru wody i siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy posiekaną drobno cebulę. Podsmażamy do momentu, aż się zeszkli. Do kapusty dodajemy grzyby i cebulę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieszamy, aby składniki się połączyły.
Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na 12 równych kwadratów. Na każdy kawałek ciasta nakładamy porcje farszu i dokładnie sklejamy brzegi ciasta, formując kształt trójkąta. Tak przygotowane pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 20 minut.