Go Back
Jedną z dwunastu wigilijnych potraw, której nie może zabraknąć na świątecznym stole są zdecydowanie śledzie. W śmietanie, w oleju, po kaszubsku czy japońsku - są symbolem postu i wyczekiwania. Naszym faworytem są śledzie po sułtańsku, gdyż zdecydowanie wolimy ostre smaki. Śledzie po sułtańsku sprawdzą się również jako wspaniała przekąska czy też zakąska na różne okazje.
Przygotowanie15 min.
Gotowanie15 min.
Czas całkowity30 min.
Porcje: 12
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 500 g filetów śledziowych
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 100 ml oleju
  • 150 g rodzynek
  • 3 średnie cebule
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka sosu tabasco*
  • ½ cytryny
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru

Przygotowanie

  • Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy je przez dwie godziny. Następnie odcedzamy z wody, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i moczymy około 15 minut, następnie odcedzamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i podsmażamy na małym ogniu do momentu aż cebulka zmięknie. Dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat i rodzynki. Dusimy na średnim ogniu około 5 minut. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i tabasco.
  • Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Układamy w naczyniu warstwami na przemian z sosem. Tak przygotowane śledzie wkładamy do lodówki co najmniej na 24 godziny.

Uwagi dodatkowe

  • śledzie najlepiej smakują po 2-3 dniach
  • śledzie można przechowywać w lodówce około 2 tygodni