Go Back
Print

Zupa ze słodkiej kapusty

Obecność kapusty w naszej rodzimej kuchni zawdzięczamy Hunom i Mongołom. To właśnie oni sprowadzili do Europy to warzywo, które dość szybko stało się ulubieńcem mieszkańców starożytnej Grecji. W Polsce kapusta zadomowiła się na stałe w XIV wieku. Kapusta jest leczniczym i niskokalorycznym warzywem. Posiada sporą ilość witamin i składników mineralnych, więc warto po nią sięgać w szczególności, że jest warzywem tanim i dostępnym przez cały rok. Wracając do tematu, nie wiem czy znacie zupę ze słodkiej kapusty. W moim rodzinnym domu, mama dość często ją gotowała. Ponieważ moja kuchnia w dużym stopniu opiera się na smakach dzieciństwa, często do niej powracam. Z kilku ogólnie dostępnych i prostych składników możemy przygotować pyszną i sycącą zupę o delikatnej słodyczy kapusty, przełamanej lekko kwaskowatymi pomidorami.
Prep Time 20 min.,
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 20 min.,
Servings 6
Autor Małgorzata Hert

Ingredients

Składniki

    Wywar

    • 300 g żeberek wieprzowych
    • 3 litry wody
    • ½ selera
    • ½ pora
    • 1 duża marchew
    • 1 korzeń pietruszki
    • 2 liście laurowe
    • 2 ziarenka ziela angielskiego

    Pozostałe składniki

    • ½ małej kapusty białej
    • 6 dużych ziemniaków
    • 1 duża cebula
    • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
    • ½ łyżeczki słodkiej papryki
    • 1 łyżeczka majeranku
    • szczypta cukru
    • 2 łyżki oliwy
    • pieprz czarny
    • sól

    Dodatkowo

    • natka pietruszki

    Instructions

    Przygotowanie

      Wywar

      • Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu się wywaru usuwamy przy pomocy sitka zebrane na wierzchu szumowiny. Do wywaru dodajemy obrane warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 40 minut.
      • Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy do momentu, aż cebulka się zeszkli. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kapustę kroimy w dużą kostkę, wielkości łazanek.
      • Z wywaru wyjmujemy warzywa, mięso i liście laurowe. Dodajemy cebulkę bez tłuszczu, ziemniaki i kapustę. Gotujemy na średnim ogniu około 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Mięso z żeberek obieramy i dodajemy do zupy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier i doprawiamy zupę solą, otartym majerankiem i sporą ilością pieprzu. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. W moim domu zupę podawało się z kromką świeżego pieczywa. Wówczas mogła posłużyć jako jedno, syte danie.